Guterres yapay zekanın nükleer savaş tehdidini artırdığına dikkat çekti
BM Genel Sekreteri António Guterres, yapay zeka teknolojisinin yaygınlaşmasının nükleer savaş tehdidini arttırdığı ve insanlığın varlığına yönelik tehlikeler bir araya geldikçe artık “bıçak sırtında” olduğuna dikkat çekti.
Guterres'in uyarısı, Cuma sabahı Washington'daki ABD Silah Kontrol Birliği'nin (ACA) yıllık toplantısında kaydedilen bir videoda gösterildi.
Videoda Genel Sekreter, nükleer silah sahibi devletlerin nükleer silahların yayılmasını önleme yükümlülüklerini ciddiye almaları ve özellikle de nükleer silahları ilk kullanan taraf olmama konusunda ortak bir taahhütte bulunmaları için bugüne kadarki en ateşli çağrısını yaptı.
Guterres, iki nükleer süper gücün stratejik cephaneliklerini sınırlayan son anlaşma olan ve ABD ile Rusya arasında 2010 yılında imzalanan New Start anlaşmasının sona ermesine 600 gün kala yaptığı uyarıda “Nükleer silahların kullanımını, test edilmesini ve yayılmasını önlemek üzere tasarlanan rejim zayıflıyor” diye konuştu.
Soğuk savaşın sona ermesinin üzerinden 30 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, ABD ve Rusya kıtalararası balistik füzelerinin birçoğunu birkaç dakika içinde fırlatmaya hazır bir şekilde tetikte tutuyor. Her iki ülkenin de caydırıcılığını arttırmak için fırlatma prosedürlerinin potansiyel olarak yapay zeka yardımıyla kolaylaştırılmasından korkuluyor.
Guterres ACA konuşmasında “İnsanlık bıçak sırtında; nükleer silah kullanma riski soğuk savaştan bu yana görülmemiş boyutlara ulaştı” dedi. "Devletler niteliksel bir silahlanma yarışına girmiş durumdalar. Yapay zeka gibi teknolojiler tehlikeyi katlıyor."
Guterres, “Tüm ülkeler nükleer kullanım kararının makineler ya da algoritmalar tarafından değil, insanlar tarafından verilmesi konusunda mutabık kalmalıdır” diye ısrar etti.
İki yıl önce ABD, İngiltere ve Fransa nükleer fırlatmalarda “insan kontrolünün sürdürülmesi” gerektiğine dair ortak bir bildiri yayınladılar. Rusya ve Çin ise henüz benzer bir bildiri yayınlamadı.
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun (FAS) tahminlerine göre, nükleer silahların sayısı soğuk savaştan bu yana dramatik bir şekilde azaldı. 1986'da yaklaşık 70,300 silahla zirveye ulaşan sayı bu yıl tahmini 12,100'e geriledi. FAS, emekliye ayrılan silahlar söküldükçe toplam envanterin kademeli olarak düşmeye devam ettiğini, ancak kullanıma hazır toplam askeri savaş başlığı stokunun soğuk savaş sonrası uzun düşüşün ardından yeniden artmaya başladığı uyarısında bulundu.
Hibya Haber Ajansı