Gazze’de çocuk felci virüsü bulundu
Bu bulgu, Gazze'deki Hamas kontrolündeki sağlık yetkililerini, hiçbir şey yapılmadığı takdirde potansiyel bir “yeni sağlık felaketi” konusunda uyarmaya sevk etti.
Gazze'deki altı atık su örneğinde çocuk felci virüsünün 2. varyantı bulundu.
DSÖ, örneklerin güneydeki Khan Younis şehrinde ve daha kuzeydeki Deir al Balah'ta iki farklı yerden toplandığını açıkladı.
Örnekler Haziran ayında toplandı ve şu ana kadar hiçbir insan felç ya da diğer semptomlar nedeniyle tedavi görmedi.
Kopenhag Üniversitesi'nde küresel sağlık profesörü olan Flemming Konradsen, Gazze'deki endişenin gerçek olduğunu söyledi ve şu açıklamayı yaptı:
''Şu anda Gazze'de yaşananlar, sağlık altyapısının ve hijyenin çöktüğünün bir başka göstergesi. Çocuk felci aynı zamanda infantil paralizi olarak da adlandırılır. Hastalık, diğer şeylerin yanı sıra, enfekte olmuş insanların dışkılarıyla kirlenmiş su ve yiyecekler yoluyla kolayca bulaşan poliovirüsten kaynaklanır. Hastalıkla dünyanın birçok yerinde aşılama programlarıyla mücadele edilmektedir. Dünyanın bazı yerlerinde küçük 'cepler' kalmıştır.''
Ancak Flemming Konradsen, savaşlar ve çatışmalar ortaya çıktığında ve toplumun bazı kesimleri zorlandığında, virüsün yeniden ortaya çıkabileceğini söyleyerek, ''Bu, tüm dünyanın birlikte ortadan kaldırmaya çalıştığı bir hastalık. Orta Doğu'da yayılırsa, bunun tedirgin olunması gereken bir şey olduğu açıktır.' dedi.
Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar geçtiğimiz Ekim ayında başlamadan önce Gazze nüfusunun yüzde 99'u aşıların yardımıyla çocuk felcine karşı korunuyordu. WHO ve UNICEF tarafından yapılan bir sayıma göre, o zamandan bu yana aşılama oranı yüzde 89'a düştü.
Flemming Konradsen, bu durumun yayılma riskini azalttığını, ancak yine de çocuk felci bulgusunun çok ciddi olduğunu söyledi ve ''Bu gerçekten de, tarihsel olarak bakıldığında, inanılmaz miktarda acıya ve mali yüke neden olmuş bir hastalık'' diye ekledi.
Profesör Konradsen, İsrail'deki insanların da endişelenmesi gerektiğine inanıyor. Çünkü çocuk felcinin bölgedeki diğer ülkelere de yayılma riski var.
Hibya Haber Ajansı