Dolar 34,3360
Euro 36,4280
Altın 2.839,07
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 21°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 21°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 20°C

Fuarcılık sektörü sorunlarına çözüm arıyor

Fuarcılık sektörü sorunlarına çözüm arıyor
REKLAM ALANI
12 Haziran 2024 12:39
30

İstanbul’da yapılan toplantıya, Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği (UFYD) Başkanı Ümit Vural, Tüm Uluslararası Fuarcılık ve Etkinlik Sektörleri Derneği (TÜFED) Başkanı Hüseyin Irmak, Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği (AFYAD) Başkanı Zeki Erdoğan, Yurt Dışı Fuar Organizatörleri Derneği (YUFOD) Başkanı Özgür Sofuoğlu, Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği (SSTD) Başkan Yardımcısı İsmail Arslan, İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Karaosmanoğlu Alıcı ve İBB Fuarlar Koordinatörü Uğur Fora başta olmak üzere 40’ın üzerinde fuar organizatörü katıldı.

UFYD Başkanı Ümit Vural “5 derneğin birleşimiyle oluşan platformda fuarcılık camiasını, sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdik. Hem kendi aramızda iletişimi güçlendirmek, hem de fuarcılığın güncel sorunları ile ilgili çözüm önerileri üretmek için ilk toplantıyı yaptık. Sektörün problemleri ve bazı çözüm önerilerimizi bir rapor haline getirerek yetkili merciler ile paylaşacağız. Eminim ki bu rapor sorunların çözülmesinde kilit bir rol oynayacaktır. Fuarcılık sektörünün ülke ekonomisi, ihracat, turizm, seyahat, ulaşım, konaklama benzeri farklı sektörlere ciddi katkıları var, fuarcılık birçok sektörün lokomotifidir.” dedi.

ARA REKLAM ALANI

Fuarcılık sektörünün net tanımlamalara ihtiyacı olduğunu ve adeta bir “Fuarcılık Anayasası” hazırlanması gerektiğine dikkat çeken AYFAD Başkanı Zeki Erdoğan da “2025 yılında ülkemizin bir fuarcılık politikasının olduğu ve resmi olarak yayınlandığı, fuarcılık sektörünün yönetiminin, yürütmesinin ve denetimin ayrıldığı bir teşkilat kanununun yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Fuarcının, fuar alanı işletmeciliğinin, sektörlerin paydaşlarının doğru biçimde tanımlanarak, katılımcı haklarının da net ortaya konulduğu bir fuarcılık anayasası yapılması artık bir zorunluluk. Fuarcılık sektörü ile ilgili milli bir politika belirlenmesi gerekiyor. Dünyanın diğer ülkeleriyle rekabet edebilmek için global politikaları gözlemlemeliyiz. Fuarcılık sektörü son yıllarda Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yoğunlaşıyor. Türkiye konumu itibarıyla kilit bir noktada. Fuarcılık sektöründen ülkemizin büyük bir pay alabilmesi için hızla bir fuarcılık politikası düzenleyerek sektörü yeniden dizayn etmemiz şart.” dedi.

TÜFED Başkanı Hüseyin Irmak ise “Fuarcılık alanında dernekler uzun süredir büyük gayretler sarf ediyor. Bu gayretlerin sonucunda artık bürokrasi tarafından muhatap alınmaya başlandık. Fuarcılık sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırılmalı. Bürokrasi sektör temsilcilerini dinlemeli, değerlendirmelerini dikkate almalı” ifadelerini kullandı.

YUFOD Başkanı Özgür Sofuoğlu “Sektörümüzün bir araya gelmesine ihtiyaç var. Bir arada durmazsak iyice kaybolacağız. 2010 dan beri gözlemlediğimiz kadarıyla yurt dışı fuar yönetmelikleri yurt dışı fuar organizatörü olan özel sektör firmalarının lehine çalışmıyor. Fuarcılık sektörünün döviz kazandırıcı bir hizmet olduğuna dair Ticaret Bakanlığımızı ikna etmemiz gerekir. Fuarcının bir hizmet ihracatçısı olduğunu anlatmamız gerekir. O zaman resim, harç istisna belgesi alabilir, sözleşmelerimizi döviz ile yapabilir, yabancı katılımcılardan KDV almadan da hizmet verebiliriz. Yurt içindeki fuarcılık sektöründe karlılıklarımız sürekli erimektedir. Devletimiz yurt içi fuarcılığı destekleyecekse bu karlılık oranlarına bakması gerekmektedir. Bu konulara parmak basmamız ve düzeltilmesi için bakanlığımızı bilgilendirmemiz gerekir” dedi.

Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği (SSTD) Başkan Yardımcısı İsmail Arslan “ Biz fuar sektörünün dişlileri gibi bir birimize bağlıyız. Akrep ve yelkovanın saati göstermesi için sistemin çok iyi çalışması gerekir. Biz stand yapımcıları da bu sistemin bir parçasıyız. Bizim de sorunlarımız var. Ancak bunları tek başımıza çözmemiz mümkün değil. Fuar alanları sahipleri ile, fuar organizatörleri ile çözmemiz gerekir. Zamanla sektör geliştikçe bu problemleri de hep birlikte çözeceğimize inanıyoruz” dedi.

Fuarcılık Sektör Dernekleri Platformu

Türkiye’de fuarcılık sektöründe faaliyet gösteren sektör derneklerinin katılımı ile “Fuarcılık Sektör Dernekleri Platformu” kuruldu.

Fuarcılık sektöründeki dernekler ve paydaşlarının ortak katılımı ile kurulan Fuarcılık Sektör Dernekleri Platformu, Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği (UFYD), Tüm Uluslararası Fuarcılık ve Etkinlik Sektörleri Derneği, Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği (AFYAD) , Yurt Dışı Fuar Organizatörleri Derneği (YUFOD), Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği (SSTD) işbirliğiyle oluşturuldu.

Daha fazla bilgi için: https://www.ufyd.org/platform/

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.