“Euro 2024 neden Çinli sponsorları tercih ediyor?”
Avrupalı takımlar, Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası için mücadele etmeye devam ediyor. Dünya genelinden futbol severlerin gözü kulağı Almanya’da.
Euro 2024’ün küresel iş birliği ortağı olan 13 ana sponsorundan 5’inin Çin merkezli olduğunu hatırlatan CGTN Muhabiri Sevinç Cao, "Çin, son iki Avrupa Futbol Şampiyonası’nda en çok sponsor sağlayan ülke oldu." dedi.
Euro 2024’ün beş Çinli sponsorunun, akıllı beyaz eşya, yeni enerjili otomobil, akıllı cep telefonu, sınır ötesi e-ticaret ve ödeme teknolojileri alanlarında faaliyet gösterdiğini belirten CGTN Muhabiri Sevinç Cao, "Bu arada, yeni enerjili otomobillerde Ar-Ge ve üretim açılarından dünyanın ilk sıralarında bulunan BYD, Euro 2024’ün resmi e-mobilite partneri, Vivo da şampiyonanın resmi akıllı telefonu oldu. Hisense ise maçlara VAR sistemini sağladı." açıklamasını yaptı.
CGTN Muhabiri Sevinç Cao, uluslararası ölçekli ve büyük katılımlı yarışmalarda sponsorluk geçmişine bakıldığında, Coca Cola, McDonald's ve MasterCard gibi markaların daima listelerde yer aldığının görüldüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti:
"2016 yılında bir Çin markası ilk kez üst düzey bir uluslararası spor yarışmasına sponsor oldu. Bu marka Hisense idi. Hisense bu yıl üçüncü kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nın sponsorları arasında yer alıyor. İlk zamanlarda sadece reklam faaliyeti olarak organizasyonda yerini alan Hisense, bu yıl müsabakalara VAR sistemini sağladı. Ödeme sistemlerine bakıldığında ise uzun zamandır büyük katılımlı yarışmalarda sadece MasterCard ve VISA’nın varlığı göze çarpıyordu. 2018 yılında Ant Grubu kapsamındaki Alipay bu durumu değiştirdi. 2018 yılının kasım ayında Alipay ile UEFA arasında iş birliği ve ortaklık anlaşması imzalandı. Alipay, sekiz yıldır UEFA’nin sponsorluğunu üstleniyor."
Geride kalan birkaç yıl içinde Çin firmalarının sürekli üst düzey uluslararası yarışmalarda boy gösterdiğini aktarak CGTN Muhabiri Sevinç Cao, "Bu dönüşümün gerçekleşmesi için çetin ve uzun bir süreç geride bırakıldı. Avrupa Futbol Şampiyonası gibi uluslararası yarışmalar, Çin firmalarına kucak açtı. Bu, sadece Çin firmalarının mali gücüne değil, aynı zamanda Çin’in inovasyona odaklanan ekonomik reform stratejisine ve onun beraberinde gelen öncü teknolojilere dönük güveni yansıtıyor." dedi.
Hibya Haber Ajansı