Eskinazi: 2024 yılı birliğimizde 203 milyon dolar ihracat yaptık
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), 2024 yılının ilk yarısını 203 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, “2024 yılının ilk yarısında Türkiye geneli tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 3,8 azalışla 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken Birliğimizden ise yüzde 10 azalışla 203 milyon dolar ihracat yaptık. Ürün grubu bazında değerlendirildiğinde Birliğimizden en fazla pamuk elyaf ihracatı yapılmış olup pamuk dışında en fazla ihracat halı, suni-sentetik örme kumaşlar, yatak çarşafları ve pamuklu dokuma kumaşlarda gerçekleştirmiştir. 2024 yılının ilk yarısında ihracatımızda ilk sıradaki ülke 21 milyon dolar ile Çin oldu. Çin’i, Ürdün, Pakistan, İtalya, Bangladeş, Vietnam, İran, Belçika, Tunus, Portekiz takip etmektedir.” dedi.
Özellikle son üç yıldır ekonominin yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıya ve buna bağlı olarak faiz ve döviz kurları gibi temel göstergelerdeki istikrarsızlıklar nedeniyle fiyat rekabetinin çok önemli hale geldiği bir dönem geçirdiklerini aktaran Başkan Eskinazi, “2025’in ilk yarısı için fiyatların daha rasyonel ve daha sağlıklı verilebileceğini, ihracatçının biraz daha önünü görebileceğini belirtebiliriz. Türkiye’nin kaybettiği döviz kuru avantajını geri kazandığı takdirde ise 2025’in ortalarından itibaren önümüzü daha rahat göreceğiz. 2024 yılı tekstil ihracatımızın ise mevcudu koruyacak şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum.” diye konuştu.
“Türkiye inovasyon altyapısını geliştirdiği sürece 85 milyon yurttaşı için refah sağlayabilir. Ar-Ge ve inovasyon odaklı yatırımlar için de yapısal reformlar şart.'' diyen Eskinazi, şöyle devam etti:
''Capital Economics tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zekadan en fazla fayda sağlayacak ekonominin ABD olması bekleniyor. Asya ülkeleri, Birleşik Krallık, İsrail ve bazı İskandinav ülkeleri de iyi bir şekilde konumlanmış durumda. Türkiye listede yer almıyor. Doğru alanlara yatırım ülkelerin geleceklerinin şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat kapsamında gelen Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasına (SKDM) sektörümüzün uyum sağlaması için enerjimizin büyük bir kısmını ayırıyoruz. Birliklerimizin katılımıyla yürütmeye başladığımız Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi çalışmaları ve Birliğimizin sorumlu olduğu Organik – Sürdürülebilirlik Sertifikasyonları ve Pamuk alt çalışma grubumuzun faaliyetleri 2024 yılında da devam ediyor.”
Başkan Eskinazi, Tüm Tekstil Birlikleriyle ortaklaşa olarak gerçekleştirmeyi planladıkları 2024-2028 yıllarını kapsayacak Turquality projesi ile ABD’ye yönelik tanıtım faaliyetleri gerçekleştireceklerini söyledi.
“Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi URGE Projemiz kapsamında 15-19 Eylül 2024 tarihinde Hollanda’ya Sektörel Ticaret Heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. 18 Eylül’de gerçekleşecek Circular Textile Days programına paralel yürütülecek heyet ile katılımcı firmaların sürdürülebilir bir geleceğe yönelik temel bağlantılar ve iş birlikleri için faydalı bir ortam sağlayacağız.”
Üçüncü UR-GE projeleri olan “Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi” için 14 Haziran 2024 tarihinde Ticaret Bakanlığı’nın onayını aldıklarını belirten Başkan Eskinazi, sözlerini şöyle noktaladı:
“Türkiye’nin en önemli halı üretim merkezlerinden Manisa Demirci’de faaliyet gösteren 19 firma Demirci Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle, Demirci halılarının uluslararası pazarlarda bilinirliğinin artması için Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) çatısı altında “Halı İhracatını Geliştirme” URGE Projesi’nde güçlerini birleştirdi. Türkiye’ye 2023 yılında 2 milyar 752 milyon dolar döviz kazandıran halı sektörünün ihracatta ürün çeşitliliğinin artırılarak uluslararası ürün pazarındaki payının genişletilmesini amaçlıyoruz.”
Hibya Haber Ajansı