Dolar 34,3455
Euro 37,4703
Altın 3.022,07
BİST 8.626,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 24°C
Açık
Mersin
24°C
Açık
Çar 25°C
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 24°C

En büyük 5 petrol şirketi Ukrayna savaşı sonrası 281 milyar dolar kâr etti

En büyük 5 petrol şirketi Ukrayna savaşı sonrası 281 milyar dolar kâr etti
REKLAM ALANI
19 Şubat 2024 12:05
56

Global Witness'a göre "süper büyükler" (BP, Shell, Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies) savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana 281 milyar dolar (223 milyar £) kazandı.

İngiltere merkezli BP ve Shell ikilisi, çatışmanın başlamasından bu yana toplam 94,2 milyar dolar kar elde etti. Global Witness, bunun Britanya'nın art arda 17 ay boyunca tüm ev elektrik faturalarını karşılamaya yeteceğini tahmin ediyor.

ARA REKLAM ALANI

2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana 58,9 milyar dolar kar elde eden Shell, bu yıl yüksek kârlı petrol projelerine yeniden odaklanarak, düşük karbonlu çözümler biriminden 330 kişiyi işten çıkarmayı hedefliyor.

Geçen yıl iklim hedeflerini küçültmek için harekete geçen BP, çatışmanın başlangıcından bu yana 35 milyar dolar kar etti.

Avrupalı ve ABD'li büyük şirketler Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies toplam karı da 187 milyar dolara erişti.

Global Witness'ın kıdemli fosil yakıt araştırmacısı Patrick Galey, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, savaşın gölgesi altında yaşayan sıradan Ukraynalılardan, Avrupa'daki evlerini ısıtmak için mücadele eden hanelere kadar milyonlarca insan için yıkıcı oldu" dedi.

Patrick Galey'e göre bu analiz, ön saflarda ne olursa olsun, Ukrayna'daki savaşın asıl kazananlarının fosil yakıt devleri olduğunu gösteriyor.

Uluslararası nakliye şirketlerinin ve gıda maddesi tedarikçilerinin kârları da son iki yılda hızla arttı ve bu durum bazı ekonomistlerin acil durumlarda hedeflenen fiyat kontrolleri çağrısında bulunmasına yol açtı.

Fosil yakıt kâr makinesine yönelik artan kamuoyu öfkesine ve eleştirilere rağmen, önümüzdeki haftalarda mali yılın tamamına ilişkin rakamlar yayınlandığında, beş süper büyük şirketin 2023 yılında yatırımcıları 100 milyar dolardan (79 milyar £) fazla rekor ödemelerle ödüllendireceği tahmin ediliyor. .

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), zayıf emtia piyasası fiyatlarının karların düşmesine neden olmasına rağmen şirketlerin bu yıl hissedarlara daha fazla ödeme yapma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

IEEFA'ya göre büyük petrol şirketleri, hissedarlarını temettü ödemeleri ve 2022'de 104 milyar dolar değerindeki hisse geri alımlarıyla zenginleştirdi.

Galey, "Kazançlarını artık yatırımcılara verilen yardımlara ve Avrupa'nın ihtiyaç duymadığı ve iklimin kaldıramayacağı daha fazla petrol ve gaz üretimine harcıyorlar. Bu, fosil yakıt endüstrisinin tüketicileri ve gezegeni hayal kırıklığına uğratmasının bir başka yolu” diye ekledi.

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.