Dolar 34,5590
Euro 36,0695
Altın 3.007,83
BİST 9.435,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 21°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
21°C
Parçalı Bulutlu
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C
Sal 15°C

Edirne İpsala’da çeltik üreticisi mutsuz!

Edirne İpsala’da çeltik üreticisi mutsuz!
REKLAM ALANI
6 Ekim 2024 18:45
45
A+
A-

Ekim ayı boyunca sürecek hasat işlemlerinden çeltik üreticisi bu yıl istediği fiyat açıklanmadığı gibi, fiyatların da harmanla birlikte düşüşe geçmesi mutsuz etti.

ARA REKLAM ALANI

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Edirne’de çeltiğin pirince dönüşmesi ardından sofraya olan yolculuğu başladı. Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yarısını tek başına sağlayan  Edirne’de  çeltik hasadı devam ediyor.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bakan, “Ekim ayı boyunca devam edecek hasat işlemlerinde çeltik üreticisi gözü gibi baktığı  ve binbir meşekkatle ürettiği çeltiğini  satacak, borcunu ödeyecek ve mutlu olacak ancak bu yıl üretici biraz mutsuz. İstediği fiyat açıklanmadığı gibi, fiyatlar da harmanla birlikte düşüşe geçti” diyerek üreticilerin sesi oldu.

Bakan,çeltik üreticisinin zor duruma olduğunu, verimlerin ve randımanın istenilen ölçülerde olmadığını söyledi.

TMO’nun  tonunu 30 bin TL olarak açıkladığı Cammeo grubu çeltiklerin piyasada  26-27 Tl den işlem gördüğünü,kötü randıman ve mallarda ise 25 TL ye düştüğünü belirten Bakan, “Bu yıl  Edirne’de 495 bin, İpsala’da ise 211 bin dekarlık alana çeltik ekimi yapıldı. Çeltik tarlalarında  kırmızı başaktan dolayı verimler biraz düşecek. Çeltik hasadı sürüyor. Ancak daha harmanın başı olmasına rağmen  fiyatlar düştü. İleriki günlerde  daha da düşebilir” diye konuştu.

Çeltik üreticisinin mutsuz olduğunu söyleyen Bakan, “Piyasada alıcı bulmak zor. Çeltik üreticisi zaten perişan durumda. Yani insanların para kazanması gereken harman. Ama harmanda da işler kötü. Harman demek bolluk demek, insanlar rahatça  ürününü satıp parasını alacak, harcını borcunu ödeyecek. Yani 4 aylık mücadele var. Ama şu anda üretici mutsuz. Malını satmakta zorlanıyor. Fiyatlar düşük.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.