Dolar 35,1963
Euro 36,7577
Altın 2.970,96
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 14°C
Yağmurlu
Mersin
14°C
Yağmurlu
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C

ECB’nin ne yapacağı belli, içeride ise belirsizlik hakim

ECB’nin ne yapacağı belli, içeride ise belirsizlik hakim
REKLAM ALANI
6 Haziran 2024 08:32
40
A+
A-

Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında politika yapıcılarının son haftalarda yaygın olarak işaret ettiği gibi faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesi, ana refinansman faizini %4,25'e, marjinal borç verme faizini %4,50'ye ve mevduat faizini de %3,75'e düşürmesi bekleniyor. Bu, hem ana yeniden finansman işlemleri faizi hem de marjinal borç verme faizi için Mart 2016'dan bu yana ilk indirimi işaret ederken, mevduat faizi için de Eylül 2019'dan bu yana ilk indirim olacak. 25 baz puanlık indirim, nominal faiz oranlarının mevcut enflasyon oranının üzerinde kalması nedeniyle pozitif reel faiz oranlarını korumaya devam edecek. Dolayısıyla bu, daha geniş bir normalleşmeden ziyade para politikasının kısıtlayıcılığının derecesinde bir azalmaya işaret edecektir.

ECB neden faiz indiriyor? Frankfurt'un Temmuz 2022 ile Eylül 2023 arasında uyguladığı 450 baz puanlık genel artış, Euro bölgesindeki manşet enflasyon oranının Ekim 2022'deki zirve noktası olan %10,6'dan Mayıs 2024'teki %2,6'ya düşmesine katkıda bulundu. Başkan Lagarde Mart ayında Haziran ayına kadar daha fazla netlik ve yeterli verinin elde edilebileceğini belirtmişti. Öyle görünüyor ki o an geldi. Enflasyon henüz %2 hedefine tam olarak ulaşamamış olsa da, ciddi orandaki düşüş önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen düşüş eğiliminin sinyalini veriyor. Artan ve yükselen borçlanma maliyeti, bloğun ekonomik büyümesinde bir yavaşlama yarattı ve fiyat baskılarını frenleme talebini sınırladı.

ARA REKLAM ALANI

Euro bölgesi ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,3 büyürken, önceki iki çeyreğe de yüzde 0,1 daralma damgasını vurdu. 2023'ün ikinci çeyreğinde %0,1'lik küçük bir büyüme görülürken, 2023'ün ilk çeyreği ve 2022'nin son çeyreği durgunlukla karşılaştı.

ECB Haziran'dan sonra faiz indirimine devam edecek mi? Haziran ayında geniş çapta beklenen faiz indirimine rağmen, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin son açıklamaları, faiz indirimi sonrasında herhangi bir ön taahhüt verilmeyeceğini gösteriyor. Başkan Lagarde'ın bir kez daha, bir sonraki karara rehberlik edecek daha fazla bilginin Temmuz ayında elde edileceğinin sinyalini vermesini bekliyoruz; Eylül ayına kadar ise daha da net bir açıklama bekleniyor. Yeni Haziran ekonomik projeksiyonları, 2025 yılı için %2'lik enflasyon tahminini değiştirmeden korurken, 2024 yılı için ekonomik büyüme ve enflasyonda hafif bir yukarı yönlü düzeltmeye işaret edebilir. Para piyasaları şu anda ECB'nin Eylül ayına kadar 43 baz puanlık, yıl sonuna kadar ise yaklaşık 60 baz puanlık kesintisini fiyatlıyor. Dolayısıyla piyasa beklentileri, 2024'te iki ila üç ECB faiz indirimi tahmini arasında sıkıştı.

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentilerinin artmasıyla bu sabah değer kazanırken, euro, faiz indiriminin yaygın olarak beklendiği Avrupa Merkez Bankası politika toplantısı öncesinde yükseldi. Değişen Fed beklentileri, bu hafta ABD işgücü piyasasının gevşediğine işaret eden verilerin ardından petrol fiyatlarını yükseltti ve Hazine getirilerini iki ayın en düşük seviyesine çekti.

Yurtiçinde BIST100 endeksi dün bahsettiğimiz hatta uyardığımız gibi teyitsiz haber akışlı yüksek volatiliteye sahip oldu. İletişim kopukluğu ile haber yanlışlıkları bunun ana nedeni. Bu oynaklıktan çoğunluk zarar ederken yatırımcılar ne neden aldıklarını ve de ne neden sattıklarını bilmeden sadece haber üzerinden işlem yaptılar. Sabah saatlerinde Kar'dan vergi elimine edildi, ardından stopaj elimine edildi, işlem vergisi üzerine konuşulmaya başlandı sonra ise garip işlem vergileri ortada dolaştı. Ve bunların hiçbiri resmi yetkiler tarafından ne doğrulandı ne de yalandı. Bu da piyasa da ciddi belirsizlik yarattı. Belirsizlik ve yüksek oynaklık resmi açıklama yapılanana kadar da devam eder.

Dünyadan manşet haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, cari açığın düştüğünü, rezervlerin arttığını ve risk göstergelerinin iyileştiğini belirterek, "Yatırım için doğru bir zamanda olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Türkiye'ye yatırım yapanlar kazanır, Türkiye'ye de kazandırırlar, kendileri de kazanır." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St Petersburg'da yabancı haber editörleri ile yaptığı toplantıda, Türkiye'de bir doğal gaz dağıtım merkezi kurma projesinin hala değerlendirmekte olduklarını söyledi. Putin, "Türkiye'de kurulacak doğal gaz dağıtım merkezi, Avrupa da dahil olmak üzere doğal gaz ticareti için bir ticaret platformiu olacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk hükümetinin Batı'dan kredi ve yatırım almaya bel bağlamasının Rusya ile ekonomik ilişkilere zarar verdiğini ve bunun en çok Türk ekonomisine zarar vereceğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası üyesi Toyoaki Nakamura, tüketimin durgunlaşması halinde enflasyonun gelecek yıl %2'lik hedefin altında kalabileceğini söyledi. BOJ'un Mart ayında aldığı faiz artırım kararına tek muhalif isim olan Nakamura, tüketimdeki son zayıf işaretler ve yavaşlayan küresel büyümenin Japonya ekonomisinin görünümünü gölgelediği konusunda da uyarıda bulundu.

BOJ/Ueda yaptığı açıklamada: Enflasyon bekleyişleri kademeli olarak yükseliyor ancak henüz yüzde 2'ye ulaşmadı, Manşet enflasyonun yüzde 2 civarında olabilmesi için bekleyişler yüzde 2'ye hızlanmalı ve orada kalmalı, Enflasyon bekleyişlerinin yüzde 2'ye ulaşması ve üretim açığı oluşması halinde gerçek enflasyon yüzde 2'yi aşabilir, Büyük bir hata yapmaktan kaçınmak için faiz kararlarımızda ihtiyatlı hareket edeceğiz, Devasa parasal taşviklerden çıkış yolunda hareket ediyoruz, tahvil alımını azaltmak uygun olur cümlelerini kurdu.

Avrupa Birliği maliye bakanları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karlardan yararlanmaya yönelik bir G7 planını Haziran ayındaki G7 zirvesinin ardından değerlendirecek.

UBS stratejistleri, gümüşün yakın vadede altından daha iyi performans göstereceği beklentisiyle gümüş fiyatı tahminlerini yükseltti. İsviçre yatırım bankası, gümüş için 2024 yılsonu fiyat hedefini yüzde 20 artırarak 36 dolara çıkarırken, ortalama fiyat için beklentisini de yüzde 14 artışla 30,5 dolar seviyesine yükseltti.

TTKOM-Türk Telekom 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 1.043.218.000 TL (Önceki 1.238.837.000 TL)

OYAKC-OYAK Çimento 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 807.025.603 TL (Önceki 415.153.484 TL)

SAHOL-Sabancı Holding 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem zararı 5.366.161.000 TL (Önceki -2.356.554.000 TL)

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.