Doç. Dr. Işıl: “Kısa dönemde kredi kartı limitleriyle ilgili bir etki olmayacak”
Merkez Bankası, parasal sıkılaştırma çerçevesinde kredi büyüme sınırlarını düşürdü. TCMB, sıkı para politikası kapsamında kredi büyümesine yönelik hamlesini hayata geçirdi. Karara göre TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye indirildi.
Marmara Üniversitesi Finansal Bilimler Fakültesi Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Işıl, Hibya'ya Merekz Bankası'nın sıkılaştırma kararını yorumladı.
Doç. Dr. Işıl, kredi kartlarına sınırlama getirilip getirilmeyeceğine ilişkin, "Son dönemde baktığımız zaman bankaların en temel aktifindeki krediyle ilgili satışı, karı ihtiyaç kredileri ve kredi kartları. Bu durumda bankalar kredi kartlarındaki harcamalara sınırlandırma getirir mi? Benim beklentim bu noktada sınırlandırma getirmeyeceklerdir." dedi.
Bu kararın mevduat faizlerinin hareketini beraberinde getireceğini belirten Gökhan Işıl, şunları söyledi:
"1 ay önce yine Merkez Bankası bir karar almıştı. Mevduat faizleri yukarı yönde hareket edebilmesi için pasifinin maliyetini aşağı yönde çekmek için zorunlu karşılıklara bir faiz ödemesine tekrar başlamıştı. Bankalar ne yapacak, aktifteki maliyet yukarı çıkınca bunu pasiften karşılamak isteyecek. Çünkü başka türlü ihtiyaç kredileri, kredi kartları dışında kredi satmaları çok zor. Mevduat faizlerinin hareketini beraberinde getirecek."
Marmara Üniversitesi Finansal Bilimler Fakültesi Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Işıl, kısa dönemde kredi kartı limitleriyle ilgili bir etki beklemediğini dile getirdi.
Doç. Dr. Gökhan Işıl, sadece mevduat faizlerinin aşağı yönde hareket etmesini sağlayacak bir mekanizma oluşturulabileceğini ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu karar kısa dönemde vatandaşlarımızı zora sokacak bir karar olduğunu düşünmüyorum. Kısa dönemde bir etki olmayabilir ama uzun dönemde merkez bankasının halen uğraşmaya devam edeceğinin sinyalini piyasaya verdiğini düşünüyorum."
Hibya Haber Ajansı