Dizel jeneratörler nedeniyle Beyrut’ta kanser yüzde 30 artıyor
Tahminen 8 bin dizel jeneratör ülkenin 2019'daki ülkenin ekonomik çöküşünden bu yana Lübnan şehirlerine güç sağlıyor.
Beyrut Amerikan Üniversitesi'ndeki (AUB) bilim insanları tarafından yayınlanacak olan yeni bir araştırma, Lübnan başkentinin son beş yılda dizel jeneratörlere aşırı bağımlılığının kansere yakalanma riskini doğrudan iki katına çıkardığını ortaya koydu.
Araştırmayı yöneten atmosfer kimyacısı Najat Saliba, "Sonuçlar endişe verici" derken, Beyrut'un en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Makassed'de, ince partiküllerden (çapı 2,5 mikrometreden küçük (PM2,5)) kaynaklanan kirlilik seviyeleri metreküp başına 60 mikrograma ulaşarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün insanların yılda 3-4 günden fazla maruz kalmaması gerektiğini söylediği 15 mcg/m³ seviyesinin dört katına çıktıgı belirtildi.
AUB'nin bu ölçümleri en son yaptığı 2017 yılından bu yana, Beyrut'un üç bölgesinde atmosfere yayılan kanserojen kirleticilerin seviyesi iki katına çıktı. Saliba, hesaplamaların kanser riskinin yaklaşık yüzde 50 arttığını gösterdiğini söyledi.
Najat Saliba artışın jeneratör kullanımı ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek "Kanser riskini, bazıları kategori 1a kanserojen olarak sınıflandırılan dizel jeneratörlerden yayılan kanserojen maddelere dayanarak hesaplıyoruz." dedi.
Jeneratörler ulusal şebekedeki üç saatlik boşluğu doldurmak için kullanılıyordu. Ardından 2019'da Lübnan'da 19. yüzyılın ortalarından bu yana dünyanın en yıkıcı çöküşlerinden biri başladı. Birkaç ay içinde devlet enerji şebekesi çökme noktasına geldi ve dizel jeneratörler devreye girdi
Beyrut'taki onkologlar, genel kanser oranlarının 2020'den bu yana her yıl yüzde 30 arttığını tahmin ediyor. Henüz kesin bir veri olmasa da hastaların gençleştiği ve tümörlerin daha agresif olduğu yönünde yaygın bir gözlem var.
Hibya Haber Ajansı