Dolar 35,1963
Euro 36,7577
Altın 2.970,96
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 13°C

DEVA Partili Avşar: “Türkiye’nin en önemli gündemi deprem olmalı”

DEVA Partili Avşar: “Türkiye’nin en önemli gündemi deprem olmalı”
REKLAM ALANI
19 Nisan 2024 11:32
49
A+
A-

Avşar; “Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibariyle bir deprem ülkesidir. Nitekim bu gerçeği 6 Şubat’ta bir kez daha görmüş olduk. 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre 53.537 kişi vefat etti, 11 ilimiz doğrudan etkilendi, 14 milyon insanımız zarara uğradı ve 850 bin bağımsız birim hasar gördü.” dedi.

Avşar, 25 Ekim 2023 tarihinde Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB), Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) destekleri ile düzenlenen ‘Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi’nde bu gerçeğe dikkat çekildiğini, zirvede İTÜ Sismoloji ve Jeofizik Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz’ın Tekirdağ’ın deprem riskiyle karşı karşıya olan bir kent olduğunu söylediğini, Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok geniş bir alanda zarar oluştuğunu ifade ettiğini ve “Depreme uzakta olsa şehirler etkilenebiliyor. Kahramanmaraş’ı konuşacak olursak 240 bin ketrekarelik bir alan yıkıldı. Yani depremin kaynağı size 300-400 kilometre uzaklıkta olsa bile yıkılabilirsiniz.”, diye konuştuğunu söyledi ve “Buradan hareketle ilimizin muhtemel bir İstanbul depreminden etkilenme durumunu gözler önüne sermiştir.” şeklinde konuştu.

ARA REKLAM ALANI

Avşar; “Taymaz, Trakya’yı etkileyecek en büyük fayın, Kuzey Anadolu Fay Zonu olduğunu, bu fayın Gaziköy’den girerek Mürefte ve Şarköy’den geçtiğini ve buradaki yerleşimlerin deprem fayını takip eden dere yatakları üzerinde olduğunu ifade etti.”, dedi. 

“Bununla birlikte Tekirdağ, 9 Ağustos 1912’de 7,3 büyüklüğünde Şarköy-Mürefte depremi ile binlerce insanını kaybederek bu durumu acı bir şekilde yaşamıştır. “, diyen Avşar Bakan Özhaseki’ye Tekirdağ’ın depreme hazırlık konusunda sorular yöneltti:

"Tekirdağ’ın riskli yapı soku tespit edilmiş midir? Mevcut yapı stokunun yüzde kaçı depreme dayanaklı değildir? Bu kapsamda riskli yapı dönüşüm planı ve yol haritası hazırlanmış mıdır?"

"Deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar hangi aşamadadır? Yeterli sayıda ve gerekli araç-gerece sahip deprem toplanma alanları oluşturulmuş mudur? Sağlıklı ve kesintisiz iletişimin sağlanması için gerekli sistemler kurulmuş mudur? Gerekli bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları yapılmakta mıdır?"

"Hazırlıklar kapsamında yerel aktörlerle (Belediyeler, ilgili STK’lar) gerekli iş birlikleri geliştirilmiş midir? Olası bir deprem öncesi eşgüdüm halinde çalışma, görev dağılımı ve iş bölümü yapılmış mıdır?"

"Muhtemel bir İstanbul depreminin Tekirdağ’a etkisi nedir? Buna karşı bir hazırlık yapılmış mıdır?"

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.