Çin’in FAST teleskobu, 5 milyar ışık yılı uzaklıkta 100 yeni galaksi keşfetti
Güneybatı Çin’in Guizhou eyaletindeki 500 metre açıklıklı dairesel radyo teleskobu (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope – FAST) ile gözlem yapan astronomlar, evrenin uzaklarında çok sayıda gaz zengini galaksi keşfetti. Keşiflerle ilgili makale, 10 Mayıs Cuma günü dijital olarak The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlandı.
Yayın konusu incelemeye göre, radyo dalgalarının dünyaya ulaşması neredeyse güneş sistemimizin yaşı kadar zaman alan bu yeni keşfedilen galaksiler, daha önce başka teleskoplarla gözlemlenmiş on binlerce galaksi kadar veya ondan daha fazla atomik hidrojen gazı içeriyor.
Çin Bilim Akademisi’ne bağlı Devlet Astronomi Gözlemevleri uzmanı ve araştırmanın yazarlarından Xi Hongwei ile Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’dan meslektaşları, incelemede altı yeni kızıla kayan galaksinin özelliklerini açıkladı. Bu yeni örnek, söz konusu makaleye göre, galaksilerdeki serin gazların evrimini daha iyi araştırma fırsatı sağlıyor. Makalede “Daha kapsamlı ölçekte bir örnek ileride galaksilerin oluşumuna ve evrimine ilişkin bilgimizi geliştirmemize olanak verecektir” deniyor.
Hidrojenin evrendeki en yaygın element olduğunu ve nötr biçimiyle, Samanyolu gibi spiral galaksilerde bolca bulunduğunu, nötr biçimiyle hidrojenin de yıldızlararası ortamın birincil bileşeni olduğunu belirten Devlet Astronomi Gözlemevi araştırmacılarından Peng Bo, bu bağlamda FAST ile nötr hidrojen arayışı yürüttüklerini ve dünyanın en büyük radyo teleskobu sayesinde çok hassas gözlemlere ulaşabildiklerini açıkladı.
Öte yandan, FAST ile yapılan son gözlemlerde şimdiye değin 5 milyar ışık yılı uzaklıkta 100 yeni galaksi keşfedildi. Peng, bu sayının bine varması bekleniyor. Araştırmacılar, galaksilerin 4 milyar yıl önce bugünkü galaksilere kıyasla daha çok güneş oluşturan gazlara sahip oldukları ve uzaklardaki galaksilerin sanılandan daha çok gaz rezervine sahip bulundukları sonucuna vardı.
Hibya Haber Ajansı