Çin, Rusya ile bağlarını derinleştirme sözü verdi
Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın yıllık toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Wang Yi, bazı ülkelerin masadayken bazılarının "menüde" olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Wang Yi ABD'yi Çin'i bastırmaya çalışmakla suçladı ve Pekin "çok kutuplu" dünya düzeninin önemini vurgulamaya devam ederken Rusya ile ilişkileri derinleştirme sözü verdi.
Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'yi Çin şirketlerine "şaşırtıcı" ve "anlaşılmaz" düzeyde yaptırımlar uygulamakla suçladı.
Perşembe günü konuşan Wang, Çin ile ABD arasındaki ilişkinin "kritik" olduğunu ancak önümüzdeki aylarda Rusya ile ilişkinin derinleşip güçleneceğini söyledi.
Wang, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ikili ticaretin geçen yıl 240 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşması noktasına kadar ilişkileri güçlendirdiği için "stratejik rehberliğine" övgüde bulundu. Wang, Rus doğal gazının Çinli haneleri beslediğini, Çin arabalarının ise Rus yollarında olduğunu belirtti.
Rusya'nın Çin'e gaz ihracatı, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana arttı ve yaptırımlar nedeniyle Avrupa'ya yapılan sevkiyatların azalmasının neden olduğu ekonomik zorluklara dayanmasına yardımcı oldu.
Çin geçen yıl Rusya'ya 841 binden fazla araç sattı ve bu da Rusya'yı Çinli otomobil üreticileri için en büyük ihracat pazarı haline getirdi. Rusya'ya yapılan toplam ihracat 2022 yılına göre yüzde 54 arttı.
Bu arada Wang, ABD'yi sözlerini yerine getirmemekle suçladı ve Çin'i bastırma konusunda "takıntılı" olduğunu söyledi.
Wang karşılıklı saygının önemini vurguladı. Bazı ülkelerin masada, bazılarının ise menüde olması kabul edilemez” dedi.
ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, Xi'nin Kasım ayında Başkan Joe Biden ile görüşmesinin ardından hafif yumuşadı. Wang, Biden'ın Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemeyeceğine söz verdiğini kaydetti ve bunu yapan ülkelerin "ateşle oynadıkları için yanacaklarını" ekledi.
Wang, yıllık basın toplantısında Ukrayna ve Gazze'deki çatışmaların yanı sıra Çin'in Avrupa ile ilişkilerini tartıştı. Baştan sona, Pekin'in artık Washington hegemonyasının hakimiyetinde olmadığını söylediği çok kutuplu bir dünyaya yönelik "eğilim"i vurguladı.
Pekin, işgalden bu yana Moskova'yı diplomatik ve ekonomik olarak destekledi. Wang Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Çin-Rusya ilişkileri çok kutupluluk eğilimi doğrultusunda ilerliyor" dedi.
Çok kutupluluğa yapılan bu vurgunun bir parçası olarak, Çin'in dış politikası giderek küresel güneyin önemine odaklanıyor. Wang, Çin'in bu ülkeler grubunun "önemli bir üyesi olduğunu, öyle olduğunu ve öyle kalacağını" belirterek “Küresel güney artık sessiz çoğunluk değil, uluslararası düzeni reforme edecek güçtür.” dedi.
Hibya Haber Ajansı