Çin, 2030’a kadar sigara içenlerin oranını yüzde 20 azaltacak
Çin’in geçen yıl 44 kentte daha sigara kontroller artırılarak sıkı düzenlemelere tabi kent sayısı, 254’e çıkarıldı. Eyalet düzeyinde 24 Çin bölgesi sigara içme konusunda düzenleme uyguladı. Devlet Sağlık Komisyonu uzmanlarına göre, bu suretle sigaradan arındırıcı kapsamlı düzenlemelerin sürekli artışı sayesinde toplumun daha büyük bir kesimi bu açıdan korunmuş olmakta.
Devlet Sağlık Komisyonu uzmanlarından Wang Lu, tiryakiler arasında sigaradan caydırma da dahil, sigara içme alışkanlığının kontrolüne ilişkin tüm çabaların toplumun bütünü çapında hastalığın engellenmesi ve bireysel sağlık açısından uygulanabilir bir yaklaşım olduğunu belirtti.
Çin, Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün kullanımının kontrolüne ilişkin çerçeve anlaşmasını 2005 yılında imzaladı ve 2006’da da uygulamaya koydu. 2016’da da daha sağlıklı bir Çin için tütün tüketimini fiyatlandırma, vergilendirme, yasama aracılığıyla önlemler alınmaya başladı. Bu bağlamda, binalarda dumandan arındırılmış bölgeler ihdas edildi ve kamu alanlarında kontroller sıkılaştırıldı.
Bu plana göre 2030’da ülke çapında sigara içen oranı, 15 yaş üstü nüfus içinde yüzde 20 kadar azaltılacak. Son yıllarda yasal düzenlemeler de bu doğrultuda yapıldı. Örneğin Beijing’de sigara içmek kamu binalarında, kapalı iş yerlerinde ve açık havada bekleyen insan sıralarında yasak. Shenzhen de, kapalı iş yerlerinde, kapalı kamu alanlarında, kamu taşıt araçlarında ve aynı zamanda okullara ait açık hava alanlarında, parklarda ve tıp kurumlarında sigara içmeyi yasakladı.
Öte yandan Shanghai, sert bir sigara karşıtı çaba sayesinde sigara içen yetişkin sayısını yüzde 19,4 oranında azalttı. Ülke çapında da sigara içen oranı, 15 yaş üstü nüfus içinde 2022 yılında, 2020 yılına kıyasla yüzde 1,7 kadar azalarak, yüzde 24,1 oranına düştü.
Hibya Haber Ajansı