CGTN diyalogları: Çin’in gelişmesi, Asya ve Afrika ülkelerine fırsatlar getiriyor
Çin Medya Grubu bünyesindeki CGTN ile farklı ülkelerden 20 medya ve düşünce kuruluşu, 13 ülkede “Ekonomik Gelişmenin Yeni Fırsatlarından Birlikte Faydalanmak” temalı bir dizi diyalog düzenledi.
Etkinliklere katılan konuklar, yeni nitelikli üretici güçler ve Çin ekonomisinin yüksek nitelikli kalkınması gibi konuları ele aldı. Katılımcılar, Çin’in gelişmesinin Asya ve Afrika ülkelerine fırsatlar getirdiğinin altını çizdi.
Nepal'in eski Beijing Büyükelçisi Leela Mani Paudyal, Çin’in yeni nitelikli üretici güçleri geliştirmesinin Nepal’ın gelişmesine de referans sağladığını söyledi. Paudyal, Nepal’in Çin’in tecrübelerinden istifade ederek, kendine özgü kalkınma yolunu belirlemesi gerektiğini, böylece kendine ait yeni nitelikli üretici güçlere de sahip olabileceğini dile getirdi.
Endonezya merkezli Gentala Enstitüsü Stratejik İletişim ve Araştırma Direktörü Christine Susanna Tjhin, yeni nitelikli üretici güçlerin Çin ekonomisine dinamizm kattığını belirtti. Tjhin, Çin ekonomisinin küresel ekonominin büyümesine yardımcı olmaya devam edeceğine iyimser baktığını ifade etti.
Tanzanya’da yayın yapan Zanzibar Leo Grubu Baş Editörü Ali Haji Muadini, Tanzanya’nın Çin Komünist Partisi ile devlet yönetimindeki deneyimler hakkında iletişimi güçlendirebileceğini, tarafların kendi koşullarına uygun kalkınma yolu izleme konusunda birbirlerine destek verebileceğini kaydetti. Muadini, “Çin, küresel boyutta çok başarılı olan birçok örnek ortaya koydu. Bu örnekler, Afrika’nın gelişmesine referans sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu CEO Yardımcısı Abu Bakar Yusof, Çin’in art arda 15 yıldır Malezya’nın en büyük ticaret ortağı olduğuna işaret ederek, Malezya'da üretilen elektronik ürünler, palmiye yağı, demir çelik ve gıda gibi malların Çin'de geniş bir pazara sahip olduğunu kaydetti. Abu Bakar Yusof, Çin pazarının Malezya işletmelerine daha fazla gelişme fırsatları getireceğine inandığını dile getirdi.
Hibya Haber Ajansı