Dolar 34,4560
Euro 36,5591
Altın 2.920,94
BİST 9.232,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 18°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
18°C
Hafif Yağmurlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 20°C
Cts 16°C

Bakan Kacır: 102 teknoparkımız, bin 600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimiz var

Bakan Kacır: 102 teknoparkımız, bin 600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimiz var
REKLAM ALANI
22 Mayıs 2024 14:33
63

SBF’nin Balkanlar’daki bölgesel ekonomik iş birliklerini konuşmak için fırsat sunduğunu aktaran Kacır, “Türkiye'nin, Balkanlar genelinde teknolojik ilerlemeyi, dijital büyümeyi, endüstriyel büyümeyi ve refahı teşvik etmek için deneyimlerimizi paylaşmaya ve bunlardan yararlanmaya tamamen kararlı olduğunu vurgulamak istiyorum. Balkanlar'da kalkınma ve istikrarın ekonomik ilerlemeyle el ele gitmesi gerektiğinin farkındayız. Bölge ile olan tarihi bağlarımız sebebiyle en bağlantılı ülkelerden biriyiz.” diye konuştu.

Bosna Hersek’in ve Balkanlar’ın ekonomik anlamda kalkınmasını her zaman destekleyeceklerini anlatan Kacır, Türkiye'nin bölgedeki ekonomik entegrasyonun güçlü destekçisi olduğunu da ifade etti. Kacır, tüm uluslararası platformlarda sanayi ve teknoloji ile ekonomi alanındaki iş birliğinin teşvik edilmesinin herkese barış, istikrar ve refah getireceğini vurguladıklarını söyledi.

ARA REKLAM ALANI

Türkiye’nin bugün 10 binin üzerinde teknoloji şirketine ev sahipliği yaptığını belirten Kacır, “102 teknoparkımız, bin 600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimiz var. 272 bin AR-GE çalışanı, Türkiye’nin teknoloji ekosisteminin çekirdeğini oluşturuyor. Bu hızlı ve istikrarlı büyüyen ekosistem sayesinde yüksek teknolojili sektörler artık sanayi üretimimizde pozitif olarak öne çıkıyor.” dedi.

Kacır, Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü artıracak adımlar atarken, Türk imalat sanayinin yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırmaya devam ettiklerini belirten Kacır, “Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili gelişmeleri en başından beri yakından takip ediyoruz. Türk sanayisinin etkin bir şekilde karbonsuzlaşması için uluslararası finans kuruluşlarının yanı sıra yurt içi finans kuruluşlarıyla da projeler başlattık. Sektörümüzün gelecekteki ihtiyaçlara sorunsuz bir şekilde uyum sürecini sağlamak ve günümüz dünyasında rekabet gücünü korumak için kapsamlı bir teşvik sistemini yeniden yapılandırdık ve çeşitli finansman mekanizmalarını devreye aldık. Bu stratejileri, Dünya Bankası ile birlikte geliştirdiğimiz 450 milyon dolar değerindeki Türkiye Yeşil Sanayi Projesi gibi somut adımlarla hayata geçiriyoruz. Benzer şekilde, Dünya Bankasından sağlanan 300 milyon dolarlık fonla, planladığımız sanayileşmenin kalbi olan Organize Sanayi Bölgelerinin çevresel dönüşümü hedefleyen Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Sektörümüzün yeşil enerjiye erişimini kolaylaştıracak adımlar da atıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinci sırada yer aldığını söyleyen Kacır, “Yenilenebilir enerji yatırımları için sağladığımız teşviklerle bugün toplam kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmaktadır. Sadece kullanmıyoruz, aynı zamanda yeşil enerji ürünleri üretiyoruz. Tüm Balkanlar ile yeşil enerji alanında iş birliğine hazır ve istekliyiz. Yeşil büyümeye giden yol, Türkiye ve Balkan ülkelerinin gelecekte daha da yakın iş birliği içinde çalışmaları için önemli fırsatlar sunuyor.” diye konuştu.

Bakan Kacır, start-up ekosistemine sahip olmanın yeni teknolojiler konusunda başarılı olmak için fırsatlar sunduğunu ve bunun da stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti.Türkiye'nin dört bir yanındaki genç girişimcilerin, kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları ağıyla hayallerini girişime dönüştürdüğünü belirten Kacır, “Türk girişimleri küresel sahnede giderek daha fazla parlıyor ve Türk girişim ekosistemi 'Avrupa teknolojisinin yıldızı' olarak tanımlanıyor. Kısa bir süre önce, 2019’da Türkiye'nin Turcorn’u yoktu, şimdi gururla 7 Turcorn ile övünüyoruz. Fonlarımız start-uplara 1 milyar dolarının üzerinde yatırım yapılmasını sağladı. Bu programlarla 2030 yılına kadar ülkemizden 100 bin teknoloji girişimi ve 100 Turcorn çıkması en büyük hedeflerimizden biri. Teknolojik gelişme, herkes için geleceğin anahtarıdır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.