Dolar 35,2188
Euro 36,6824
Altın 2.968,35
BİST 9.730,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 13°C


Atiker Yazılım, Ar-Ge faaliyetlerine 2 milyon doları aşkın kaynak ayırdı


Atiker Yazılım, Ar-Ge faaliyetlerine 2 milyon doları aşkın kaynak ayırdı
REKLAM ALANI
3 Nisan 2024 16:26
51
A+
A-

Statista’nın açıkladığı verilere göre 2023 itibarıyla yapay zeka sistemlerine yapılan harcamalar 154 milyar doları bulurken ülkemizdeki teknoloji şirketleri de Ar-Ge çalışmalarıyla günlük yaşamımızın her alanına hakim olmaya başlayan yapay zekaya yatırım yaparak bu alandaki gelişmelere katkıda bulunuyor. Son olarak, yakın zamanda sundukları yapay zeka destekli mobil uygulama geliştirme platformu ile dikkatleri üzerine çeken Atiker Yazılım Genel Müdürü Halil Özhan Sezgin, yapay zekaya ayrılan bütçelerin katlanarak artmaya devam edeceğini belirtirken hem sektöre dair değerlendirmelerini paylaştı hem de kolay bir şekilde uygulama geliştirilebilen platformları hakkında bilgi verdi. 

“Başarılı bir yazılım ürünü ortaya koymak, zaman ve kaynak istiyor”

ARA REKLAM ALANI

Yazılım sektörünün dinamiklerine dair açıklamalarda bulunan Atiker Yazılım Genel Müdürü Halil Özhan Sezgin, “Ekonomik değeri yüksek olan yazılım ürünleri çok büyük getirilere sahip. Fakat başarılı bir yazılım ürünü ortaya koymak, ciddi bir zaman ve aynı zamanda kaynak gerektiriyor. Biz de, uzun süredir bu alanda Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Profesyonel bir ekiple ilerleyen bu çalışmalara şimdiye kadar 2 milyon doların üzerinde kaynak ayırdık. Sürecin sonunda ise ortaya çıkan ürünler, bu çabaya değdiğini gösteriyor. Örneğin 2020’de geliştirme çalışmalarına başladığımız ve yakın zamanda kullanıma açtığımız yapay zeka destekli mobil uygulama geliştirme platformu Clomosy ile kısa sürede binlerce kullanıcıya ulaşmayı başardık. Bu platformla özellikle çok sayıda geliştiricinin bir arada çalıştığı mobil uygulama geliştirme süreçlerini daha da kolay yürütülebilir hale getirmeyi başardık” dedi. 

“Platforma özel programlama dili geliştirdik”

Atiker Yazılım Genel Müdürü Halil Özhan Sezgin, “Geçen yıl geliştiricilere açtığımız platformumuz Clomosy’de tamamen bu platforma özel geliştirilen TRObject programlama dili kullanılıyor. Bu programlama dili Raspberry Pi entegrasyonu, MQTT protokolü, SQL veritabanları, nesnelerin interneti (IoT) projeleri ve yeni nesil yazılım dilleri ile uyumlu çalışıyor. Aynı zamanda, bu dilin gençler tarafından öğrenilebilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğiyle Türkiye genelinde birçok şehirde Clomosy eğitim seminerleri düzenledik. Bu seminerlerde, Konya, Ankara, Kayseri, Aksaray, Karaman, Hatay, Kahramanmaraş, Manisa, Nevşehir ve İzmir gibi şehirlerde 200’ün üzerinde okul ve 10 binin üzerinde öğrenciye platformun kullanımını anlatarak örnek uygulamalar geliştirilmesine yardımcı olduk” şeklinde konuştu. 

“Öğrenciler, program geliştirilebiliyor”

Atiker Yazılım Genel Müdürü Halil Özhan Sezgin, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Geliştiriciler, Clomosy sayesinde tek bir kod tabanı kullanarak farklı işletim sistemleri için uyumlu mobil uygulamalar oluşturabiliyor. Geliştirdiğimiz platformun daha geniş kitlelerce kullanılması ve akademik anlamda da yer edinmesi için bir dizi çalışmalar yürütüyoruz. Bu amaçla Konya Teknik Üniversitesi ile imzaladığımız ‘Yazılım, Ar- Ge ve Eğitim İşBirliği Protokolü’ kapsamında platform ve platformun programlama dili olan TRObject, önlisans programındaki öğrencilere mobil uygulama geliştirme dersi kapsamında öğretilmeye başlandı. Gelecek yıllarda, diğer bölümlerde de ders programına eklenmesi için çalışıyoruz. Gençlerimiz bu platformu kullanarak, iş yazılımları, e ticaret çözümleri, mesajlaşma uygulamaları ve çok kullanıcılı oyunlar gibi pek çok mobil çözümü kolaylıkla üretebilecek.”

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.