Dolar 35,1963
Euro 36,7577
Altın 2.970,96
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 14°C
Yağmurlu
Mersin
14°C
Yağmurlu
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
REKLAM ALANI
28 Mayıs 2024 10:02
48
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir izlenmektedir. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,38, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,13 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,26 geriledi. Japonya endeksleri yatay seyretmekte. Güney Kore’de Kospi Endeksi fazla değişmezken küçük sermayeli şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,33 primli seyretmektedir. ABD’de uzun haftasonu tatilinin ardından vadeli kontratlar bu sabah yatay bir fiyatlamayı işaret etmektedir. Avrupa Merkez Bankası (AMB) yönetim konseyi üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn’in enflasyon ve para politikasına ilişkin değerlendirmesinin ardından Avrupa piyasaları karışık bir açılışa hazırlanıyorlar.

ABD’de S&P/CS 20 Kent KFE, CB tüketici güveni

ARA REKLAM ALANI

Bugün veri takviminde ABD’de S&P/Case Shiller mart ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve mayıs ayına ilişkin Consumer Board Tüketici Güven Endeksi takip edilebilir. S&P/CS 20 Kent KFE şubatta (Mevsimsellikten arındırılmış) aylık %0,6 artarken yıllık bazda %7,3 arttı. Endeksin aylık artışı, Haziran 2023’ten bu yana azalmaktadır. Yıllık artış hızı ise, baz etkisinden dolayı ağustostan beri artmaktadır.

Son üç aydır gerileyen CB tüketici güveni, nisanda 97,0 değerini almıştı. ABD ekonomisinin büyük kısmını oluşturan tüketim harcamaları için öncü gösterge niteliği taşıyan endekse göre ABD’li tüketicilerin ekonomik iyimserliği nisanda Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyeye indi. Endeks, nisanda tüketicilerin çalışma koşulları, iş imkanı ve gelir seviyesi açısından gelecek için önceki aya kıyasla daha endişeli olduğunu gösterdi.

Piyasalarda dün ne oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,37 ve CAC 40 Endeksi %0,46 arttı. İngiltere ve ABD’de resmi tatil nedeniyle hisse endeksleri işlem görmedi. Dolar Endeksi (DXY) 104,6 puanda ve EUR/USD paritesi 1,09 seviyesi civarında yatay seyretti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %4,46 düzeyinde kalmaya devam etti. Ons altın %0,63 değerlenerek 2.351USD’ye ulaştı. Brent petrol %1,18 artışla varil başına 82,9USD oldu.

Almanya Ifo İş İklimi Endeksi

Almanya’nın iş dünyası görünümü, ülkenin ekonomik toparlanmasının yılın geri kalanında güçleneceğine dair güvenin artmasıyla dördüncü ayda da yükseldi. Mayısta Ifo enstitüsünün iş iklimi endeksi 89,3’e gerilerken beklenti endeksi 90,4’e yükseldi. Ifo Başkanı Clemens Fuest verilere ilişkin yaptığı açıklamada, ‘‘Şirketler mevcut iş durumlarından daha az memnun, ancak beklentiler daha iyi.’’ dedi.

AMB yönetim konseyi üyesi Rehn, dünkü konuşmasında Euro Bölgesi’nde enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düştüğünü ve para politikası duruşunu gevşetmek ve faiz indirimlerine başlamak için haziran ayının uygun olduğunu belirtti. AMB Baş Ekonomisti Philip Lane de Financial Times mülakatında para politikasına ilişkin güvercin değerlendirmelerde bulundu. Avrupalı yetkililer para politikası toplantısını 6 Haziran’da gerçekleştirecekler.

BIST 100 Endeksi dün 10.584-10.758 puan aralığında işlem gördü. Endeks %0,18 düşüşle günü 10.656 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 90,05mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay satıcılı fiyatlamalar görüldü. Gram altınsa sınırlı değer artışıyla 2.428 TL’ye yükseldi.

Yurt içinde sanayi güveni ve sektörel güven endeksleri

TCMB’nin mayıs ayına ilişkin sonuçlarına göre mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 102,4 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı da mevsimsel etkilerden arındırılmamış veride aylık 0,4 puan düşüşle %76,3 oldu.

TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi hizmet sektöründe aynı düzeyde kalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektöründe %3,3 oranında azalarak 111,7 değerini ve inşaat sektöründe %0,3 oranında azalarak 88,3 değerini aldı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.