Dolar 35,1777
Euro 36,7212
Altın 2.966,33
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 13°C

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
REKLAM ALANI
9 Mayıs 2024 10:12
44
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlenmektedir. Çin’in nisan ayı dış ticaret verilerinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,83, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,65 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,31 arttı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ihracat nisanda yıllık %1,5, ithalat %8,4 artışla beklentileri aştı. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,11 düşerken geniş kapsamlı Topix Endeksi %0,40 arttı. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bu sabah yayımladığı nisan ayı para politikası toplantı tutanaklarında faiz artırımlarının piyasanın beklediğinden hızlı olabileceğine ilişkin sinyal verildi. Banka, 2024 mali yılı enflasyon tahminini yukarı revize ederek %2,2-2,5 aralığından %2,5-3,0 aralığına yükseltirken bu görünümün gerçekleşmesi halinde yaklaşık iki yılda %2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşılabileceğini, bunun da gelecekte piyasanın fiyatladığından daha yüksek bir politika faizini işaret ettiğini ifade etti. Güney Kore Kospi Endeksi %1,16 düşüşle bir ayın zirvesinden geri çekilirken küçük sermayeli şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,26 ile daha sınırlı geriledi. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %1,07 düştü. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,19 geriledi. ABD endekslerinde karışık kapanışın ardından vadeli kontratlar güne hafifçe satıcılı bir başlangıcı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları pozitif bir açılışa hazırlanmaktadır.

BoE para politikası toplantısı

ARA REKLAM ALANI

Haftanın öne çıkan gelişmelerinden biri BoE’nin bugünkü para politikası toplantısı olacak. Bankanın politika faizini %5,25 seviyesinde sabit bırakması beklenmektedir. Piyasa, politika yapıcıların olası faiz indirimlerine ilişkin yönlendirmesine odaklanacak. Piyasa, faiz indirimlerinin yılın üçüncü çeyreğinde başlamasını ve bu yıl sadece bir kez indirime gidilmesini beklemektedir. Banka’nın faiz patikasına ilişkin mesajlarının piyasa tarafından şahin karşılanması GBPUSD paritesi üzerinde kısa/orta vadeli yukarı yönlü baskı oluşabilir. BoE’nin bu yıl için faiz indirimi ihtimalini senaryo dışı bırakması veya faiz artırımlarının devamının ihtimal dahilinde olduğuna ilişkin olası imaları parite üzerinde bu yönde etki edebilir. Bununla birlikte Fed’in ek faiz artırımlarına kapıyı kapatmasının ardından BoE de benzer bir yol izleyebilir. Zira son BoE toplantısında 4Ç21’den beri ilk kez faiz artırımı yönünde oy kullanılmadı. Faizlerin sabit tutulması yönünde sekiz oy (Eylül 2021’den beri en yüksek oy sayısı) kullanıldı. Bu haftaki toplantıda faiz indirimi yönünde bir veya birkaç oy çıkması, piyasanın üçüncü çeyrekte faiz indirimi beklentileriyle uyumlu bir gidişatı işaret edebilir. Parite bu sabah 1,2482 civarında işlem görmektedir.

TCMB Enflasyon Raporu

Yurt içinde bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu (2024 – II) sunumunu gerçekleştirecek. Dikkatler Banka’nın enflasyon tahminlerindeki yukarı yönlü olası revizyonlarda olacak. Ayrıca, Karahan, sunumun ardından basının ve uzmanların sorularını yanıtlayacak. 8 Şubatta yayımlanan yılın ilk Enflasyon Raporu’nda (2024 – I) 2024 yıl sonu enflasyon tahmini %36, 2025 sonu tahmini %14 ve 2026 sonu tahmini %9 ile önceki raporla aynı seviyede korunmuştu. Raporda, yıllık enflasyonun %73 ile mayısta tepe yapacağını, ardından düşmeye başlayarak yıl sonunda %36’ya ineceği öngörülmüştü. Dolayısıyla, yeni raporda Banka’nın yılın kalan kısmında enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmesi önemli olacaktır. TCMB, nisan ayı enflasyon gerçekleşmelerinin ardından bu hafta yayımladığı Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda çekirdek göstergelerde aylık artışın zayıflama eğilimini koruduğunu, ancak Enflasyon Raporu’nde yer alan öngörülerin üzerinde kalmaya devam ettiğini belirtmişti.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa ve ABD hisse endekslerinde karışık fiyatlamalar hâkim oldu. Avrupa’da öncü endeksler arttı; DAX Endeksi %0,31, FTSE 100 Endeksi %0,49 ve CAC 40 Endeksi %0,69 arttı. ABD tarafında Dow Jones Endeksi %0,44 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi %0,18 düştü. S&P 500 Endeksi ise yatay kaldı. Dolar Endeksi (DXY) 105,5 puanda ve EUR/USD paritesi 1,07 seviyesinde stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 3,7bp artışla %4,50’ye yükseldi. Ons altın sınırlı değer kaybettı ancak 2.300USD’nin üzerinde kalmaya devam etti. Brent petrol %0,76 artışla varil başına 83,5USD oldu. (TSİ 21:30)

BIST 100 Endeksi dün 10.233-10.383 puan aralığında işlem gördü. Endeks gün boyu negatif bölgede seyretti ve günü %0,86 düşüşle 10.247 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 90,44mlr TL ile görece düşük bir seviyede gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Mart ayında 51,6 olan ihracat iklimi endeksi nisanda 52,3’e yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı nisan ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre hazine nakit dengesi 237mlr lira açık verdi.

TCMB’den sadeleşme adımlarına devam

TCMB, dün geç saatlerde yayımladığı duyuru ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı. Yapılan duyuruda makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam edildiği belirtildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.