Dolar 35,2195
Euro 36,7320
Altın 2.963,42
BİST 9.632,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 14°C
Yağmurlu
Mersin
14°C
Yağmurlu
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C

Afazili bireylere çevrimiçi terapi desteği

Afazili bireylere çevrimiçi terapi desteği
REKLAM ALANI
1 Eylül 2024 15:05
36
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalı bünyesinde, afazili bireylerin iletişim becerilerini desteklemek amacıyla Çevrimiçi Afazi Terapi Programı’nın Türkçeye uyarlaması yapıldı.

ARA REKLAM ALANI

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Oğuz, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Memik Yıldız ile afazili bireylerin iletişim becerilerini desteklemek amacıyla Türkçeye uyarladıkları Çevrimiçi Afazi Terapi Programı hakkında bilgiler paylaştı.  

Genellikle inme sonrasında beynin dilden sorumlu alanların hasarlanması sonucu ortaya çıkan afazinin edinilmiş bir dilsel-iletişimsel bozukluk olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Özlem Oğuz, afazili bireylerin terapiye ulaşımını ve evde terapi pratiğini kolaylaştırmak amacıyla Çevrimiçi Afazi Terapi Programı’nın Türk kültürüne uyarlanarak adaptasyonunun yapıldığını ifade etti.

Avustralya La Trobe Üniversitesi’nden Dr. John Pierce’in geliştirmiş olduğu programın, afazili bireylerin dil becerilerini çevrimiçi ortamda ücretsiz şekilde destekleyeceğini ve geleneksel dil terapisini teknolojiye entegre ederek rehabilitasyon sürecini daha verimli hale getireceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Oğuz, halihazırda http://www.aphasiatherapyonline.com/tr/ linkinden programa ücretsiz bir şekilde ulaşım sağlanarak, siteden faydalanılabildiğini anlattı.  

AFAZİLİ BİREYLER İÇİN STANDARDİZE OLMUŞ HERKESE UYGUN BİR TERAPİ YAKLAŞIMI YOK

Afazili bireyler için standardize, herkese uygun, tek tip bir terapi yaklaşımının olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Özlem Oğuz, sistematik olarak kişiye özel oluşturulmuş terapötik programların, dil becerilerinin daha hızlı ve etkili iyileşmesine büyük katkı sağlayabileceğini vurguladı.

“Afazi terapisinde kullanılan yaklaşımların bireylere sunulma şekli de günden güne değişime uğramaktadır.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Özlem Oğuz, gelişen teknolojiyle birlikte afazi terapisinde bilgisayar, tablet ve telefon gibi dijital cihazların kullanımının arttığını ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Özlem Oğuz, bu alanda yazılım destekli uygulamaların etkinliğinin birçok çalışmayla kanıtlandığını söyleyerek, teknoloji tabanlı müdahalelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının, afazili bireylerin dil terapisine erişimini kolaylaştıracağını ve terapi sürecini destekleyeceğini belirtti. 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.