AB yetkilileri, Meloni’den kamu yayıncısına bağımsızlık ve finansman garantisi istiyor
Avrupa Komisyonu, İtalya'nın kamu hizmeti medyasının bağımsızlığı ve Roma'nın hükümeti eleştirenleri susturduğu düşünülen ülkenin katı hakaret yasasını reforme etmedeki başarısızlığı konusunda alarm verdi.
Çarşamba günü yayınlanan bir raporda AB yetkilileri İtalya'nın kamu hizmeti medyasının “yönetişim ve finansmanının etkinliği ile ilgili süregelen zorlukları” tespit ederek Giorgia Meloni hükümetini hem bağımsızlığını hem de finansmanını garanti altına almaya çağırdı.
Bulgular, AB'nin 27 üye ülkesinde hukukun üstünlüğüne ilişkin 1,000 sayfadan fazla raporda yer alıyor; bu raporlar, birlik genelindeki ülkelerde siyasallaşmış mahkemeler, yolsuzluk ve baskı altındaki gazetecilere ilişkin artan endişeler nedeniyle beş yıl önce başlatılan yıllık bir uygulama.
Uzmanlar İtalya'nın kamu yayın kuruluşu Rai'nin (İtalyan Radyo ve Televizyonu) siyasi denetimi konusunda uzun süredir kaygı duyuyorlardı ancak Meloni'nin aşırı sağcı İtalya 'nın Kardeşleri partisinin 2022'de iktidara gelmesinden bu yana kaygılar daha da arttı.
Avrupa Komisyonu'nun hukukun üstünlüğünden sorumlu başkan yardımcısı Věra Jourová Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada komisyonun “İtalya'daki kamu hizmeti medyasının bağımsızlığı ve finansmanıyla ilgili endişeleri” olduğunu söyledi.
Şöyle dedi: "Yetkililerden durumu ele almalarını istiyoruz. Yıllardır güvencelere olan ihtiyacı dile getiriyoruz, ancak paydaşlar tarafından bildirilen yeni olaylar ve bütçe kesintileri nedeniyle bu çok acil bir hal alıyor."
İtalyan gazeteciler, bir parlamento komitesinin Avrupa seçim kampanyası sırasında siyasi mitinglerin herhangi bir gazetecilik arabuluculuğu olmaksızın tam olarak yayınlanmasını onaylamasının ardından Meloni yönetimini Rai'yi “hükümetin megafonuna” dönüştürmeye çalışmakla suçladı.
Rai'deki gazeteciler, yayıncı kuruluşun programlarından birinde okunması gereken anti-faşist bir monoloğu sansürlemekle suçlanmasının ardından, hükümetin çalışmaları üzerindeki “boğucu kontrolünü” iddia ederek Mayıs ayında greve gitmişlerdi.
Bu hafta Rai'nin başkanı Marinella Soldi, kişisel ve mesleki nedenlerden dolayı ayrıldığını açıkladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi. İtalyan medyası Soldi'nin BBC'de işe başlayacağını bildirdi.
Rai'nin bir önceki CEO'su Carlo Fuortes Mayıs ayında hükümet baskısını gerekçe göstererek istifa etmiş ve yerine kısa süre içinde Vladimir Putin, Donald Trump ve Viktor Orbán'ı destekleyen tweetler atan Meloni'nin müttefiki Giampaolo Rossi getirilmişti.
AB yetkilileri ayrıca İtalya'nın Avrupa'nın en cezalandırıcı yasalarından biri olarak kabul edilen hakaret yasasında reform yapılması konusunda ilerleme kaydedilmemesinden yakındı.
Geçtiğimiz hafta bir mahkeme, bir gazetecinin sosyal medya paylaşımında başbakanın boyuyla alay ettiği gerekçesiyle Meloni'ye 5 bin Avro ödemesine hükmetti.
Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi bu gelişmeyi “kesinlikle dehşet verici” olarak nitelendirdi ve “şüphesiz İtalya'da basın özgürlüğünü daha da aşındıracaktır” dedi.
Hibya Haber Ajansı