Dolar 35,2195
Euro 36,7320
Altın 2.963,42
BİST 9.632,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 14°C
Yağmurlu
Mersin
14°C
Yağmurlu
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C

Yeşil sertifikalı bina ‘sıfır atıkta’ öncü oldu

Yeşil sertifikalı bina ‘sıfır atıkta’ öncü oldu
REKLAM ALANI
23 Aralık 2024 14:35
20
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017’de başlatılan sıfır atık uygulamaları ve yeşil sertifikalı binasıyla örnek teşkil ediyor.

ARA REKLAM ALANI

ANKARA (İGFA) – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sıfır Atık uygulamasını yeşil sertifikalı ana hizmet binasında başarıyla sürdürüyor. 

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Haluk Şahin Yazgı, bu uygulamaların yalnızca Bakanlıkla sınırlı kalmayıp Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için pilot illerde çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, personelin bir gün boyunca çıkardığı evsel atıkları cinslerine göre ayırdıklarını belirten Yazgı, “Binanın her katında üç farklı bölümde bu atıkları değerlendiriyoruz. Birincisi, çay ocaklarında çay ve kahve posalarını değerlendirdiğimiz ve sonunda komposta dönüşecek olan bir ünite mevcut. Aynı zamanda koridorlarda altı bölümden oluşan toplama üniteleri var. Ambalaj atıkları, kağıtlar, cam, organik ve geri dönüştürülemeyen atıklar olmak üzere farklı bölümlerde personelimizin gün içinde tükettiği atıkları ayrıştırıyoruz” dedi.

“ORGANİK ATIKLAR GÜBRE OLARAK BAHÇELERDE KULLANILIYOR”

Atık pillerin de özel olarak ayrıştırıldığını belirten Yazgı, yemekhanede de hem yemeğin hazırlık aşamasında hem de yemek sonrası atıkları ayırdıklarını ve depolama alanlarına getirdiklerini kaydetti. Depolama alanlarında hangi cins atıkların alınacağına yazılı tabela olduğunu ifade ederek, “Gün boyunca çıkan atıkları tartıp değerlendirerek orada depoluyoruz. Ardından haftanın belli günlerinde lisanslı atık geri dönüşüm firmaları tarafından toplanan atıklar, geri dönüşüme uğruyor. Bununla beraber kompost ünitemiz var. Kompost ünitemiz de değerlendirdiğimiz organik atıkları, doğal gübre olarak bahçelerimizde kullanıyoruz” diye konuştu.

“SIFIR ATIK BİR YAŞAM BİÇİMİ”

Sıfır atık uygulamalarının sadece bina ile sınırlı olmadığını vurgulayan Yazgı, sıfır atık felsefesinin bir yaşam biçimi olduğunu söyledi. Yazgı, “Bu evlerimizde başlayan bir ayrım. Evlerimizden getirdiğimiz ambalaj atıklarını Bakanlığımızdaki depozito makinesinde değerlendiriyoruz. Bu makineden kazandığımız puanları burada kullanabiliyoruz” şeklinde konuştu

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.