Çin ekonomisinde en çarpıcı performansların görüldüğü alanlar
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayımlanan verilere göre, 2024 yılının ilk yarısında Çin’in gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 61 trilyon 683 milyar 600 milyon yuana ulaştı.
GSYİH, ilk çeyrekte yüzde 5,3 oranında, ikinci çeyrekte ise yüzde 4,7 oranında yükseldi.
Genel itibarıyla Çin ekonomisinin toparlanma eğiliminin sürdüğü, bu süreçte ileri teknolojili imalat, tüketim, turizm ve dış ticaret alanlarında gösterilen performansların dikkat çekici olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.
İleri teknolojili imalat gelişiyor, “uçan taksi” gerçeğe dönüşüyor
Yılın ilk yarısında ülke genelindeki büyük ölçekli sanayi işletmelerinin katma değerli üretimi yıllık bazda yüzde 6 arttı. Bunlar arasında ileri teknolojili imalat sektöründe katma değerli sanayi üretimi yüzde 8,7 yükseliş gösterdi. İleri teknolojili sektörlere yatırım da hızla artarken, özellikle akıllı ve yeşil ürünlerin imalatında görülen çift haneli artış dikkat çekti.
İleri teknolojili imalat, ülke ekonomisine büyük destek vermekle kalmıyor, halkın yaşamına da büyük kolaylık sunuyor. Örneğin, geçmişte bilim kurgu filmlerinden akıllarda kalan “uçan taksiler” artık gerçeğe dönüşerek, gelecekte günlük yaşamın bir parçası olacağının sinyallerini veriyor.
2024 yılının ilk yarısında, Çin’deki ilk otonom uçan taksinin test uçuşları Shenzhen kentinde başarıyla gerçekleştirildi.
250 kilometre uçuş menziline sahip “uçan taksi”, saatte 200 kilometreye varan seyir hızıyla 5 kişiyi taşıyabiliyor.
Söz konusu uçuşun, Çin’in alçak irtifa ekonomisi için bir müjde olduğu belirtiliyor. Uçan taksilerin, gelecekte çevre dostu seyahat seçenekleri, trafik sıkışıklığından kurtulma ve yolculuk sürelerinin önemli ölçüde azalması gibi faydalar sağlayacağı düşünülüyor.
Çin’de alçak irtifa ekonomisinin büyüklüğünün 2023 yılı sonu itibarıyla 500 milyar yuanı aşması, 2030'da ise 2 trilyon yuana ulaşması bekleniyor.
Bunun yanında, kesin olmayan verilere göre, geçen yıl itibarıyla Çin’de dron ve dron teknolojileriyle ilgili faaliyet gösteren işletmelerin sayısı 16 bini aştı.
Çin hükümetinin uyguladığı teşvik politikalarının da alçak irtifa ekonomisinin ölçeğinin önümüzdeki yıllarda daha da büyümesine katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Alçak irtifa ekonomisi tanımlaması, insanlı ve insansız hava araçlarının çeşitli alçak irtifada uçuş faaliyetleri ve ilgili alanlardaki kapsamlı ekonomik faaliyetler için kullanılıyor.
Dış ticaret büyümeyi sürdürüyor
Yılın ilk yarısında, Çin'in toplam mal ithalat ve ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artışla 21,17 trilyon yuana ulaşarak dönem bazında rekor kırdı.
Aynı dönemde, Çin'in gemi, otomobil ve entegre devre ürünlerinin ihracatında da büyük artış kaydedildi.
Uzmanlar, dış ticaretin yapısının iyileşmeyi sürdürdüğü değerlendirmesinde bulundu.
—En çarpıcı performans gemi inşa sektörüne ait
Verilere göre, Çin’in yılın ilk yarısında gemi ihracatı yıllık bazda yüzde 85,2 yükseldi. Veriler, giderek daha fazla yabancı gemi alıcısının siparişlerinin Çinli gemi üreticilerine yöneldiğini, dünya genelindeki her 10 gemi siparişinden 7’sinin Çinli firmalara verildiğini ortaya koydu.
Aynı dönemde Çin’in tamamlanan gemi yapımı, alınan yeni sipariş sayısı ve eldeki siparişler olmak üzere üç alanda dünyada ilk sıradaki konumunu korumaya devam ettiği bildirildi.
Çin Ulusal Gemi İnşaat Sanayi Derneği’nin açıkladığı son verilere göre, ocak-temmuz döneminde Çin’de yapımı tamamlanan gemilerin taşıma kapasitesi yıllık bazda yüzde 18,4 artışla 25,02 milyon DWT’ye ulaştı. Aynı dönemde, yeni alınan siparişlerin taşıma kapasitesi yüzde 43,9 artış göstererek 54 milyon 220 bin DWT’yi buldu.
Ayrıca, Çinli gemi üreticisi işletmelerin ellerindeki siparişlerin de yıllık bazda yüzde 38,6 artışla 171 milyon 550 bin DWT’ye çıktığı aktarıldı.
Veriler, ayrıca yılın ilk yarısında, Çinli gemi üreticisi işletmelerin yapımını tamamladığı gemilerin küresel toplamın yüzde 55’ini, aldığı yeni siparişlerin uluslararası piyasanın yüzde 74,7’sini ve ellerindeki siparişlerin de küresel toplamın yüzde 58,9’unu oluşturduğunu gösterdi.
Çin’in ihracatının ana gücünü oluşturan mekanik ve elektrik ürünlerinin yılın ilk yarısındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 8,2 arttı. Bunlar arasında entegre devrelerin ihracat hacmi, yıllık bazda yüzde 25,6 oranında büyük bir artış kaydetti.
Diğer yandan, Avrupa Birliği’nin uyguladığı ek tarifelere rağmen Çin’in otomobil ihracatı yüzde 22,2 arttı.
Başta yeni enerjili otomotiv sektörü olmak üzere otomotiv sektörü, Çin ekonomisinin büyümesine ivme kazandıran önemli bir güç olmaya devam etti.
Çinli elektrikli araç devi BYD'nin Türkiye'de fabrika kurma kararı da Çin merkezli diğer elektrik araç üreticilerine dışı pazarlara açılma konusunda cesaret verdi.
Halkın geliri artarken, tüketim piyasası canlanmaya devam ediyor
Ekonominin iyi olup olmadığını en iyi anlayan o ülkede yaşayan halktır. Verilere göre, yılın ilk yarısında, Çin’de fiyat istikrarı korunurken, vatandaşların geliri sürekli arttı. Tüketim piyasası da canlanmaya devam ediyor.
Yılın ilk yarısında, ülke genelinde kişi başına düşen harcanabilir gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artışla 20 bin 733 yuana çıktı. Aynı dönemde, Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 0,1 yükseldi.
İlk altı ayda Çin’de tüketim mallarının toplam parakende satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,7 arttı, çevrim içi perakende satışlar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 oranında yükseldi.
Yurt dışından gelen turist sayısında büyük artış
Çin Ulusal Göç İdaresi'nin verilerine göre, yılın ilk yarısında farklı gümrük kapılarından ülkeye giriş yapan yabancı uyruklu ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152,7 artışla 14 milyon 635 bine ulaştı.
Öte yandan, Çin’deki daha fazla gümrük kapısında 144 saatlik vizesiz geçiş politikasının uygulanmasıyla birlikte, yılın ikinci yarısında daha fazla yabancı ziyaretçinin ülkeye gelmesi bekleniyor.
Çin Ulusal Göç İdaresi'nden yapılan duyuruya göre, Çin’in Henan eyaletinde yer alan Zhengzhou Havalimanı’nda bugün 144 saatlik vizesiz geçiş politikası uygulanmaya başladı. Bu politikadan faydalanan yabancı turistler eyalet genelinde seyahat edebilecek. Yunnan eyaletinde uygulanan 144 saatlik vizesiz geçiş politikasının kapsamı ise eyaletin başkenti Kunming’den Lijiang, Yuxi, Pu’er, Chuxiong, Dali, Xishuangbanna, Honghe ve Wenshan olmak üzere 9 idari alanı kapsayacak şekilde genişletildi.
Çin’deki 37 sınır kapısında 144 saatlik vizesiz geçiş politikası uygulandığı bilgisi verildi.
Çinli seyahat rezervasyon sitesi Ctrip’in verileri, yılın ikinci çeyreğinde 144/72 saat transit vizesiz geçiş politikasından yararlanarak 54 ülkeden gelen yabancı turistlerin Çin'e gelen seyahat siparişlerinin ilk çeyreğe kıyasla yüzde 28 artırdığını gösteriyor.
Uluslararası kuruluşlar tahminlerini yükseltti
Çok sayıda uluslararası kuruluş, Çin ekonomisine yönelik tahminlerini yükseltti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu” için yayımladığı güncellemede, 2024'te Çin ekonomisinin yüzde 5 büyüyeceğini öngördü.
JPMorgan Chase ise Çin'in büyümesine ilişkin tahminini yüzde 4,9'dan yüzde 5,2'ye yükseltti.
Hibya Haber Ajansı