Dolar 34,5398
Euro 35,9880
Altın 2.993,80
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 21°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
21°C
Parçalı Bulutlu
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C
Sal 15°C

Avrupa’nın ek vergi tiyatrosu kendisine zarar verecek

Avrupa’nın ek vergi tiyatrosu kendisine zarar verecek
REKLAM ALANI
6 Temmuz 2024 15:52
42
A+
A-

CMG muhabiri, yazar Jiapeng Yang, Çin'in son yıllarda elektrikli araçlar alanında hayranlık uyandırıcı başarılara imza attığını söyledi.

Jiapeng Yang sektörü şöyle değerlendirdi:

ARA REKLAM ALANI

"Ancak bu başarılar, Avrupalı bazı siyasetçilerin kendi ülkelerinin otomotiv sektörlerinin geleceğinden kaygı duymalarına ve Çin’e karşı ek vergi sopasına başvurmalarına yol açtı. AB, temmuz ayı itibarıyla Çin’de üretilen elektrikli otomobillerin ithalatında yüzde 38,1’e varan geçici ek vergiler uygulamaya başladı.

Fakat asıl şaşırtıcı olan, Avrupalı otomobil üreticilerinin, Çin menşeli elektrikli araçların Avrupa piyasasına girmesi karşısında herhangi bir soruşturma başvurusunda bulunmadıkları gibi, AB’nin ek vergi kararına karşı çıkmaları.

Volkswagen, BMW ve Mercedes-Benz gibi önde gelen Avrupalı otomobil üreticileri ile Almanya ve Macaristan’ın aralarında yer aldığı AB ülkeleri ek vergi kararına tepki gösterdi."

Jiapeng Yang, 2023 yılında Çin’in yeni enerjili otomobil ihracatı sıralamasında Tesla'nın yıllık yeni enerjili otomobil ihracatının dörtte birini oluşturarak birinci sırada yer aldığını ifade etti. Jiapeng Yang Tesla’nın ihracatının ikinci sıradaki BYD’in ihracatından yüzde 41,7 daha yüksek kayda geçtiğinin altını çizdi.

Jiapeng Yang'ın görüşüne göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa’nın Çin’den ithal ettiği elektrikli araçların en az yüzden 50’sinin Batılı markaların ürünleri olduğunu hatırlattı. Scholz, Çin’in yeni enerjili otomobillerinin Avrupa’ya ihraç edilmesinden Batılı markaların yarar gördüğünü belirtti.

Almanya Federal Ekonomik Kalkınma ve Dış Ticaret Derneği Başkanı Michael Schumann, Alman otomotiv endüstrisinin, Çin’in otomotiv sektöründe elektrifikasyon ve akıllılaşma alanlarındaki inovasyonlarda elde edilen başarıları örnek alabileceğini bildirdi.

CMG muhabiri, yazar Jiapeng Yang'ın değerlendirmeleri şöyle:

"Aslında Avrupalı otomobil üreticilerinin Çinli üreticilerin gerisinde kalmasının nedeni, Çin’de üretilen elektrikli araçların kalitesinin yüksekliği. Fakat Avrupalı otomobil üreticileri bundan zarar görmüyor… Alman Otomotiv Derneği, orta ve uzun vadeli olarak Çin’in elektrikli araçlarının Avrupa piyasasına ‘akın etmeyeceği’ kanısında. Çin’in elektrikli araçlarının fiyat ve işlev açılarından avantajları, Avrupa otomotiv sektörü için rekabet baskısı oluşturuyor. Ancak Çinli üreticiler, artık Avrupa ülkelerinde fabrikalar açmayı planlamaya başladı. Bu durum, Çinli üreticilerin Avrupa piyasasına olan güvenini yansıtıyor.

Avrupa, yenilenebilir enerji alanında zengin deneyime sahip. Çin de batarya ve motor gibi kritik alanlarda sürekli ilerleme kaydediyor. İki taraf, teknoloji alanındaki iletişim ve işbirliğini artırarak “kazan-kazan” sonucuna kavuşabilir.

AB, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere karşı sübvansiyon soruşturması açarak, beklenmedik bir Avrupa-Çin ticaret savaşını başlatıyor olabilir. Böyle bir durumun, Avrupalı üreticilere büyük zarar vereceğine hiç şüphe yok, zira AB’nin Çin’den ithal ettiği elektrikli otomobillerin büyük kısmı Avrupalı veya ABD’li markalara ait. Bunun dışında, Çin’in ham madde ve batarya gibi alanlardaki ileri teknolojisi, Avrupa’nın elektrikli otomobil sektörü için garanti sağlarken, ek vergi uygulaması ise elektrikli otomobillerin Avrupa’daki fiyatlarını daha da yükseltecek. Bundan en büyük zararı Avrupalı tüketiciler görecek. Dahası, Çin’in AB’nin hamlesine karşılık vermesi de çok muhtemel."

CMG muhabiri, yazar Jiapeng Yang 'a göre ek vergiler, Avrupa otomotiv sektörünün rekabet gücünü gerçek anlamda yükseltemez. Korumacılığın inatla savunulması, Avrupa’da enflasyonun kötüleşmesi ve kıtanın teknoloji alanında geri kalması dışında bir sonuç vermeyecek. Avrupa otomotiv sektörünün gelişmesini sağlayacak doğru tercih ortak kazanç olacak.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.