Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 21°C
Az Bulutlu
Mersin
21°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C
Sal 15°C

Tutanakları beklerken

Tutanakları beklerken
REKLAM ALANI
21 Şubat 2024 08:19
47
A+
A-

Asya borsaları ve risk iştahı, ABD'li çip tasarımcısı ve yapay zeka liderinin Nvidia’nın %4,35 kayıpla 17 Ekim'den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetmesi (Nvidia'nın bugün piyasalar kapandıktan sonra beklenen üç aylık sonuçlarının, şu anda 32'nin biraz üzerindeki forward f/k oranının pahalı değerlemeyi haklı çıkaracağından ve yapay zeka (AI) ile ilgili satın alma çılgınlığını körüklemeye devam edip etmeyeceğinden endişe ediyor), Fed'in erken faiz indirimine ilişkin beklentilerin azalmasının risk iştahını azaltması ve yatırımcıların politika görünümüne ilişkin ipuçları için ABD merkez bankasının son toplantı tutanaklarına bakması ile negatif seyirdeler.

Para politikası cephesinde de yatırımcılar, ABD merkez bankasının gevşeme döngüsüne ne zaman başlayacağına dair daha fazla ipucu bulmak için Fed'in son toplantısının tutanaklarını beklemeye geçtiler. Geçen haftaki veriler ABD enflasyonunun yapışkan olduğunu gösterince piyasalarda FED’in faiz indirimi döngüsünün başlangıcı olarak yılın başındaki Mart ayına kıyasla Haziran ayını fiyatlıyor.

ARA REKLAM ALANI

Piyasalar artık Fed'den bu yıl 92 baz puanlık indirim bekliyor; bu, Fed'in 75 baz puanlık genişleme öngörüsüne daha yakın ve yılın başında piyasaların fiyatlandırdığı 150 baz puanlık kesintinin oldukça altında. Dolar endeksi, bir dizi para birimi karşısında %0,038 artışla 104,08'e yükseldi; bu, geçen hafta gördüğü üç ayın en yüksek seviyesi olan 104,97'den pek de uzak değil. On yıllık ABD tahvil getirisi de %4,2750 seviyesinden işlem görüyor.

Japonya'nın ihracatı Ocak ayında %9,5’lik artış beklentisine karşın %11,9 artış gösterdi ve geçen hafta ekonominin dördüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde resesyona girdiğini gösteren verilerin ardından talep ve üretime ilişkin bazı endişelerin azalmasına yardımcı oldu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi bu sabah %0,09 düşüş yaşadı. Japonya Nikkei 1989'da belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınında ama o da %0,21 oranında değer kaybıyla işlem görmekte.

Çin’in emlak piyasasını destekleme çabalarını hızlandırmasıyla, ülkenin gösterge ipotek faiz oranındaki şimdiye kadarki en büyük düşüşün ( %4,20’den %3,95’e çekmişti) ertesi günü, Çin tarafındaki işlemlerde karşılıklık hakim. CSI300 endeksi %0,6 düşüşteyken, Hang Seng Endeksi %1 pozitif.

Emtialarda ABD ham petrolü %0,17 artışla varil başına 77,17 dolardan ve Brent ise gün için %0,19 artışla 82,50 dolardan işlem görüyor.

Manşette öne çıkanlar

Japonya'nın ihracatı Ocak ayında araç, otomobil parçaları ve makine sevkiyatlarındaki artışla birlikte yaklaşık %12 büyüdü. İthalatın bir önceki yıla göre %9,6 azalmasıyla Japonya'nın ticaret açığının 1,76 trilyon yen (12 milyar dolar) ile geçen yılın aynı döneminini yaklaşık yarısına geriledi.

Stellantis CEO'su Carlos Tavares, Stellantis'in Çinli elektrikli araç üreticileriyle rekabet edebilmek için rekabetçi fiyatlı modellere ihtiyaç duyduğu Avrupa, Kuzey Amerika veya diğer pazarlarda Çinli iştiraki Leapmotor'un teknolojisine dayalı elektrikli araçlar üretebileceğini söyledi.

Borsa İstanbul'dan yapılan Kamuyu Aydınlatma Platformu'nu (KAP) yaptığı açıklamaya göre, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kararı uyarınca devreye alınan VBTS kapsamında CMBTN.E, DESPC.E ve TDGYO.E paylarına 20 Mart tarihine kadar işlem tedbiri geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Ocak itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, merkezi yönetim brüt borç stoku, Ocak sonu itibarıyla 6 trilyon 965,1 milyar lira oldu. Borç stokunun 2 trilyon 551,5 milyar lira tutarındaki kısmı Türk lirası, 4 trilyon 413,7 milyar lira tutarındaki bölümü ise Döviz cinsi borçlardan oluştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Ocak itibarıyla Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı.Buna göre, Hazine alacakları, Ocak sonu itibarıyla 27,9 milyar lira oldu. Alacak stoku içindeki en yüksek payı 10,5 milyar lirayla mahalli idareler oluşturdu. Söz konusu tarihe kadar Hazine alacaklarından 300 milyon lira tahsil edildi.

TEPAV, son bir aylık gelişmelerin, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine işaret ettiğini bildirdi.

Ayakkabı sektöründe geçen yıl artırılan dolaylı gümrük vergilerine rağmen ithalatın artması ve dış ticaret açığı oluşması, yeni vergileri gündeme getirdi. Seçim sonrasında ilave gümrük vergileri bekleyen sektörde taklitle mücadelede ise yeni düzenlemeler gündemde.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası’nın geç kalmasının, zincir mağazaların çoğalmasına, dolayısıyla piyasada esnaf ve sanatkârların sayısının azalmasına ve haliyle fiyat kontrolünün zorlaşmasına sebep olduğunu belirterek, esnafın sorunlarının çözümü için ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nda eşitlik sağlanması, bankaların esnafın ayakta kalabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini söyledi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.