Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 21°C
Az Bulutlu
Mersin
21°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C
Sal 15°C

Fatih’in kaybolmuş 26 tarihi camisi yeniden ihya ediliyor

Fatih’in kaybolmuş 26 tarihi camisi yeniden ihya ediliyor
REKLAM ALANI
20 Şubat 2024 13:45
57
A+
A-

Fatih Belediyesi tarafından 2020 yılında, Fatih Kültürel Miras’ın envanteri çalışmalarına başlandı. İlk olarak 6 bin 700 adet sivil mimarlık örneği yapı ve 3 bin 500 adet anıt eser niteliğindeki yapı tespit edildi.

Bu tespit çalışmasının ardından yapılan tasnif ile başlıklar belirlendi. İhya camiler, eğitim yapıları ve  su yapıları gibi başlıklar belirlendi. 26 adet tarihi mescit ve caminin ihya çalışmalarını başlatıldı.  21 adet caminin proje çalışmaları devam ederken 5 tane caminin proje çalışmaları tamamlanmış olup inşa ve ihya çalışmaları devam ediyor.

ARA REKLAM ALANI

“26 proje çalışmasından 5 tanesinin inşaatına başladık”

İhya camiler ile ilgili konuşan Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, ”Fatih’te tarihsel dönem içerisinde kaybolmuş cami alanlarımızı haritalarımızdan biliyoruz. Şimdi kaybolmuş bu camilerimizin 26 tanesi üzerinde proje çalışması yaptık. Tekrar ihya için ve bu 26 proje çalışmasından 5 tanesinin inşaatına başladık. Şu anda yanında bulunduğum Simkeş Mescidi de ihya mescitlerden bir tanesidir” dedi.

“Şehrin 100 yıldır hafızasında olmayan bu mescid ve camilerimiz ihya ediliyor”

Başkan Turan, kaybolmuş camileri ihya ettiklerini söyeleyerek, “Bu caminin yapıldığı yerinde yakın dönemine baktığımızda burada bir cami görmüyoruz. Ama biz tarihi haritalara, arşive ve fotoğraflara baktığımızda burada bir caminin varlığını biliyoruz. Sonra da burada kazı yaparak bir kalıntı ortaya çıktı. Bu kalıntıya göre bu caminin hangi tarihte yapıldığını biliyoruz ve dönem mimarisine uygun bir proje geliştirip ve yine dönem mimarisine uygun inşaat metotlarıyla bir proje yapıp koruma kuruluna götürüyoruz ve burada onaylıyorlar ya da değişiklikler istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.