Dolar 34,5366
Euro 36,0058
Altın 3.010,56
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 21°C
Az Bulutlu
Mersin
21°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C
Sal 15°C

Papatya falı bile daha iyi

Papatya falı bile daha iyi
REKLAM ALANI
12 Haziran 2024 08:34
39
A+
A-

Çin’de TÜFE, Mayıs ayında bir önceki yıla göre %0,3 artarak Nisan ayındaki artışla eşleşirken, %0,4'lük artış tahminlerinin altında kaldı. Eylül 2022'den bu yana deflasyonda sıkışıp kalan ÜFE üretici fiyatları, Nisan ayındaki %2,5 daralmanın ardından, %1,5'lik düşüş beklentisine kıyasla Mayıs ayında %1,4 ile daha yavaş bir düşüş gösterdi. ÜFE'deki iyileşme büyük ölçüde bakır ve altın gibi emtia fiyatlarından kaynaklanıyor ve bu da Çin'in iç talebinin bir yansıması değil. Sonuç olarak; Çin'de tüketici enflasyonu mayıs ayında sabit kalırken üretici fiyatlarındaki düşüş hafifledi, ancak altta yatan eğilim Pekin'in zayıf iç talebi ve dengesiz ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazlasını yapması gerektiğini gösteriyor. Çin'deki zayıf tüketim, uzun süren emlak sektörü krizinin ortasında güvenin düşük kalması nedeniyle birçok destek tedbirine rağmen 2023'ten bu yana tüketici fiyatlarını sınırladı. Talebi sürdürülebilir bir şekilde artırmak için daha güçlü ve koordineli mali ve parasal teşvik adımlarına ihtiyaç duyuluyor.

Petrol fiyatları, ABD Enerji Enformasyon İdaresi ve OPEC'in küresel talep konusundaki iyimser görüşleri ve ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenenden fazla düştüğünü gösteren sanayi verilerinin etkisiyle Brent ham vadeli işlemleri %0,45 artışla varil başına 82,29 dolara, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham vadeli işlemleri de %0,6 artışla 78,36 dolara yükseldi. EIA, 2024 dünya petrol talebi büyüme tahminini daha önceki günlük 900.000 varil tahmininden 1,10 milyon varile yükseltirken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) seyahat ve turizm beklentilerini gerekçe göstererek küresel petrol talebindeki nispeten güçlü büyüme yönündeki 2024 tahminini korudu.

ARA REKLAM ALANI

Fed'in faiz oranlarını belirlemek ve ekonomik tahminlerini yayınlamak için yapacağı toplantı öncesinde enflasyon verilerinin açıklanacağı ABD'deki gişe rekorları kıran seans öncesinde Avrupa’da piyasalar muhtemelen kararsız kalırken, Almanya'nın nihai TÜFE rakamları ve Londra'da açıklanacak İngiltere'nin aylık GSYH rakamlarını da ABD enflasyon verisi gölgede bırakacak. ABD manşet enflasyonunun Mayıs ayında yıllık %3,4 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Eğer veri çok daha sıcaksa, özellikle de Nisan ayında görülen olumlu soğumayı tersine çevirecek gibi görünüyorsa, rekor yüksek seviyelerde bulunan hisse senedi piyasaları tarafından pekiyi karşılanmayacaktır. Piyasalar Fed'in faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor ve bu nedenle odak noktası ekonomik tahminler ve Başkan Jerome Powell'ın bunları basın toplantısında nasıl açıklayacağı olacak.

Faiz oranlarına ilişkin olarak, Fed'in Mart toplantısındaki medyan tahmini bu yıl üç faiz indirimi yönündeydi. Yapışkan enflasyona ve güçlü ekonomiye tepki olarak bu durumun değişmesi muhtemeldir. Piyasalar şu anda 2024'te yaklaşık 40 baz puanlık faiz indirimini fiyatlıyor. Yani eğer medyan tahmin sadece 25 baz puanlık bir faiz indirimine düşerse bu büyük bir darbe olur, sıfır olması ise süper şahin bir yaklaşım olur. Pek çok şey Powell'ın bunu nasıl çerçevelediğine bağlı olabilir: Bu yıl daha az kesinti gelecek yıl daha fazla kesinti anlamına mı geliyor yoksa gelmiyor mu? Mart ayında Fed politika yapıcıları, Aralık ayında olduğu gibi uzun vadeli faiz oranlarının %2,4 ile %3,8 arasında olduğunu gördü. Ancak ortalama tahmin %2,5'tan %2,6'ya yükseldi. Mart ayında yalnızca bir politika yapıcı uzun vadeli faiz oranlarının bir önceki yılki beş seviyesinden %2,5'in altına düşmesini bekliyordu. Eğer bu tahminler yavaş yavaş yükselmeye başlarsa, geçen haftanın şaşırtıcı derecede güçlü istihdam raporuyla zaten sarsılan tahvil yükselişi raydan çıkabilir.

Yurtiçinde ise BIST’e vergi olayı artık papatya falından da çıktı. Sosyal medyada olanı kaynaksız torba yasadan çıktı da diyebiliyor, torba yasa maddelerini verip bakın yok da diyor, basını başlıkta veto edildi diyor içerikte mevcut durum ( yani işlem vergisi üzerinde duruluyor) yazıyor. Kim artık neye inanır veya inanmak istiyorsa, parasal gücü de varsa o yönde hareket ettirilen, etmek isteyen gören, görmek istenen bir piyasa.

Manşette öne çıkanlar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi. Putin, "Türkiye’nin BRICS çalışmalarına gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz ve bu birliğe üye ülkelerle birlikte olma arzusunu kesinlikle mümkün olan her şekilde destekleyeceğiz ve ortak sorunları çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uzun süredir beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüşmesinin tarihi belli oldu. Putin, "3-4 Temmuz'da uluslararası bir etkinlik kapsamında, Erdoğan bildiğim kadarıyla Astana'da olacak ve kendisiyle bir araya gelip tüm konuları tartışma fırsatı bulacağız" ifadelerini kullandı.

Ekonomim internet sitesinde yayınlanan habere göre; Kızıldeniz krizinin küresel ticarette yarattığı etki derinleşirken, yerli ve yabancı armatörlük şirketlerinden birbiri ardına Türk ihracatçısını rahatlatacak yeni servis hizmeti haberleri gelmeye başladı. Arkas, Hapag Lloyd ve Rif Line bu ay içerisinde Türkiye-Kızıldeniz arasında hizmet vermeye başlayacaklarını duyurdu.

ABD hükümetinin Rusya'ya çip ve diğer malların satışına yönelik daha geniş yaptırımlar açıklamayı planladığını ve bu yaptırımların Çin'deki üçüncü taraf satıcıları hedef alacağını öne sürüldü.

AB Komisyonu, yılda 2 milyar euro fazla gelir getirmesi beklenen Çin elektrikli araç tarifelerini uygulamaya geçirecek. Financial Times'ın karar hakkında bilgi sahibi olan kişilere dayandırdığı haberine göre, Avrupa Komisyonu otomobil üreticilerine, önümüzdeki aydan itibaren ithal Çin malı elektrikli araçlara yüzde 25'e varan ek vergiler uygulayacağını bugün bildirecek.

Çin'de tüketici enflasyonu Mayıs ayında sabit kalırken üretici fiyatlarındaki düşüşler hafifledi. Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs ayında bir önceki yıla göre %0,3 artarak Nisan ayındaki artış oranını tekrarlaken, Reuters anketinde tahmin edilen %0,4'lük artışın altında kaldı. TÜFE, aylık olark Nisan ayındaki %0,1'lik artışa kıyasla bir önceki aya göre %0,1 geriledi ve ekonomistlerin sıfır büyüme tahminlerinin gerisinde kaldı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, BRICS ülkelerine, topluluğun genişlemesini, "yeni tip çok taraflı işbirliği mekanizmasına" dönüştürerek daha eşit ve düzenli çok kutuplu dünyaya katkı sağlama çağrısında bulundu. Toplantının ilk gününde yaptığı konuşmada, topluluk üyelerine dünya meselelerinde daha fazla sorumluluk ve aksiyon alma çağrısı yapan Vang, "Genişleyen BRICS'in stratejik önemini ve siyasi etkisini kaldıraç olarak kullanarak BRICS'i gelişmekte olan ülkeler ve yükselen ekonomiler için hem açık hem kapsayıcı, yeni tip çok taraflı işbirliği mekanizmasına dönüştürmeliyiz." dedi.

Dünyanın en büyük nikel üreticisi olan Çinli Tsingshan'ın 2024 yılının ikinci yarısında 50.000 ton nikel katot kapasitesini Londra Metal Borsası'na (LME) kaydettirmeyi planladığını söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ani seçim kararının ülkenin mali konsolidasyon yolu ve daha fazla ekonomik reform beklentileri etrafındaki belirsizliği artırdığını bildirdi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.