Altıntaş: Suçluların iadesi anlaşması Uygur Türkü soydaşlarımızı da ihtiva ediyor mu?
DP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Altıntaş, 14-15 Mayıs 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ziyareti sırasında Türkiye ile Çin heyetleri atasında gerçekleştirilen ikili görüşmeler kapsamında; “Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Suçluların İadesi Anlaşması” imzalandığını hatırlattı.
27 Aralık 2020 tarihinde Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi tarafından onaylanan anlaşmanın, Türkiye’de de onaylanmak üzere 12 Nisan 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye gönderildiğini belirten Altıntaş, “Uygun bulma kanun teklifi 2/1798 Esas No ile görüşülmek üzere Genel Kurul’a sunulmuş ancak görüşülmemiştir.” dedi.
Altıntaş, TBMM’ye verdiği soru önergesinde Dışişleri Bakanı Fidan’a şu soruları yöneltti:
1-Bu çerçevede 3-5 Haziran tarihinde gerçekleştirdiğiniz Çin ziyaretinde suçluların iadesi anlaşmasının onaylanması konusu gündeme gelmiş midir?
2-Çin ziyaretinizde Doğu Türkistan’daki Uygur Türkü soydaşlarımızın Çin hükümeti tarafından maruz bırakıldığı baskı, zulüm ve insanlığa karşı suçları gündeme getirdiniz mi?
3-Sayın Cumhurbaşkanı, Uygur Türklerinin maruz kaldığı muameleyi geçmişte ‘soykırım’ olarak tanımlamaktaydı. Hükümetiniz Doğu Türkistan’daki durumu soykırım olarak tanımlamaya devam etmekte midir?
4-Suçluların iadesi anlaşması Uygur Türkü soydaşlarımızı da ihtiva etmekte midir?
Hibya Haber Ajansı