Rajan: IMF profesyonelleşmeli ve kararlarını depolitize etmelidir
IMF'nin Finans ve Kalkınma dergisinde yazdığı yazıda Rajan, reformdan geçirilmiş bir IMF'nin, örneğin dünya ekonomisindeki değişimleri dikkate alarak müzakere edilecek konuların bir ön listesini hazırlayarak uluslararası değişim için yeni kuralların belirlenmesine yardımcı olabileceğini belirtti ve ekledi:
"Konuların karmaşıklığı göz önüne alındığında, çok taraflı istişareler çerçevesi altında ilk müzakereleri yapmak üzere küçük bir grup ülkeyi bir araya getirebilir. IMF yeterince geniş bir güven kazanırsa, bu yeni kuralları şekillendirebilir ve uygulanmalarını sağlayabilir. Analizlerini keskinleştirebilir ve ülkelere makroekonomik ve dış sürdürülebilirlik konusunda daha iyi tavsiyelerde bulunurken, ülkeleri yeniden rayına oturtmak için daha etkin bir şekilde kredi verebilir."
IMF'nin sadece kuralların müzakere edilmesini kolaylaştırmak ve bu kuralları tarafsız bir şekilde uygulamak için değil, aynı zamanda kaynaklarını doğru bir şekilde nasıl kullanacağına karar verebilmesi için de algılanan meşruiyete ve iyi yönetişime ihtiyacı olduğunun altını çizerek, “Batı ittifakının artık amaca uygun olmamasının nedenleri var” dedi ve şöyle devam etti:
"Ne yazık ki, ABD'nin ekonomik ve nihayetinde askeri olarak geride kalma korkusu, daralan mali alanıyla birleşince, iç siyasetin daha fazla izolasyonizme yöneldiği anlamına geliyor. ABD, genellikle açıklığın herkesin yararına olduğu düşüncesiyle hareket eden bir hakem olmaktan, kendi şartlarına göre açıklık isteyen bir oyuncu olmaya doğru istikrarlı bir şekilde ilerledi.
"Yine de IMF gibi kuruluşlarda hakemlik yapmak istiyor. Siyasi açıdan da herhangi bir ABD ya da Avrupa yönetiminin, IMF'nin etkinliğini ne kadar azaltırsa azaltsın, sahip olduğu yetkilerden vazgeçmesi çok zordur."
Hibya Haber Ajansı