FX bülteni
USD/TRY: Dün, yurt içinde mayıs ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Buna göre mayıs ayında TÜFE beklentilerin üzerinde gelerek, aylık bazda %3,37 artarken, yıllık bazda %75,45 seviyesine yükseldi ve böylece Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmiş oldu. ÜFE ise mayısta aylık bazda %3,60'tan %1,96 seviyesine yavaşlayarak son beş ayın en düşük düzeyinde açıklandı. Ayrıca ABD'de mayıs ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI verisi hafif artış beklentilerine karşın gerileyerek daralma bölgesinde açıklandı. İmalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret eden verinin ardından Dolar Endeksinde (DXY) ve ABD tahvil getirilerinde geri çekilmeler gözlemlendi. Piyasalarda ise Fed'den bu yıla yönelik faiz indirim beklentileri güçlenerek risk iştahını artırdı. Bir süredir yatay hareket eden Dolar/TL'de de mevcut sakin görüntünün sürebileceğini düşünüyoruz. Bugün açıklanacak veriler arasında yurtiçinde mayıs ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi; ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden nisan ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi öne çıkıyor. Ayrıca ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek.
EUR/USD: Önümüzdeki hafta gerçekleşecek ECB toplantısında faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken fiyatlamalarda da ABD verileri öne çıkıyor. Dün ABD'de ISM imalat endeksi verisi takip edildi. Artış beklentilerine karşın verilerin daralmaya işaret etmesi risk iştahını pozitif etkilerken, Fed'in faiz indirimi zamanlamasında geç kalabileceği, dolayısıyla da bu durumun resesyona sebep olabileceği endişeleri arttı. Tahvil faizleri ve Dolar Endeksi'ndeki (DXY) geri çekilmeyle birlikte parite tarafında 1,09 seviyesinin üzerine çıkıldı. Bu sabah hafif geri çekilme gözlense de 1,09 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması haline 1,0980 ve 1,1025 seviyeleri direnç olarak öne çıkıyor. Geri çekilme halinde 1,0845 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
XAU/USD: Ons Altın geçtiğimiz son işlem gününü %1 yükselişle 2.351 seviyesinde tamamladı. Dün ABD mayıs ayına ilişkin ISM imalat sanayi endeksi beklentilerin altında açıklandı. Verinin ardından ABD tahvil getirilerinde düşüş yaşandı. Teknik seviyelere bakıldığında, 50 günlük hareketli ortalama olan 2.335 seviyesi destek olarak öne çıkarken, 2.365 seviyesi direnç konumunda.
Hibya Haber Ajansı