Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 15°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 13°C
Pts 15°C
Sal 15°C

Bakan Koca: Fenilketonüri, kalıtsal metabolik bir hastalıktır

Bakan Koca: Fenilketonüri, kalıtsal metabolik bir hastalıktır
REKLAM ALANI
1 Haziran 2024 21:42
45
A+
A-

Sağlık Bakanı Koca, fenilketonürinin kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu belirterek, bu hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalaninin vücutta dönüştürülemediğini, kanda biriktiğini ve geriye dönüşümsüz beyin hasarına neden olabildiğini bildirdi.

Erken teşhis edilip tedavi edilmezse de, ağır zihinsel geriliğe yol açtığına dikkati çeken Bakan Koca, ancak erken teşhis konulan bebeklerin, yaşam boyu uygun diyetle sağlıklı bir hayat sürmesinin sağlanabildiğini ifade etti.

ARA REKLAM ALANI

Bakan Koca, fenilketonüri hastası bebeklerin, yaşamlarının ilk birkaç ayında sağlıklı bebeklerden ayırt edilemediğine değinerek, bu nedenle hastalığın erken teşhisinin oldukça büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

İlerleyen aylarda en büyük belirtinin zeka ve gelişim geriliği olduğuna işaret eden Bakan Koca, “Ayrıca bebekte kusma, aşırı el, kol, baş hareketleri, sara nöbetleri, ciltte döküntüler, idrar ve terin küf gibi kokması hastalığın diğer belirtilerindendir. Vakaların yüzde 60'ı, ebeveynlerine göre daha açık saç, göz ve ten rengine sahip olurlar.” dedi.

Bakan Koca, Türkiye’nin hastalığın en sık rastlandığı ülkelerden olduğu bilgisini paylaşarak, açıklamasına şöyle devam etti:

“Yüksek orandaki akraba evlilikleri hastalığın ülkemizde görülme sıklığının yüksek olmasının nedenlerindendir. Doğması beklenen bebek sayısına göre, her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakası eklenmektedir. Yenidoğan Tarama Programı kapsamında, fenilketonüri tarama testi bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kanla yapılmakta ve bu sayede erken teşhis edilen bebeklerimize tedaviye erken erişim imkanı sağlanmaktadır.”

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.