Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 12°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 13°C
Sal 15°C
Çar 16°C
Per 17°C

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar
REKLAM ALANI
27 Mayıs 2024 09:01
33
A+
A-

Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu?

ABD endeksleri, haftanın son işlem gününde tüketicilerin enflasyon beklentilerinde yaşanan düşüş eşliğinde haftayı pozitif seyirle tamamladı. Bugün ABD piyasaları Memorial Day, İngiltere piyasaları ise Spring Bank Holiday nedeniyle kapalı olacak. Haftanın ana gündem maddesini Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE endeksi oluşturuyor. Ayrıca Fed bu hafta yayımlayacağı Bej Kitap raporu ile ABD'de bölgesel ekonomik görünümü değerlendirecek. Diğer önemli gelişmeler arasında ise, ABD ilk çeyrek GSYH verisinin revizyonu ve tüketici güven endeksinin yanı sıra Chicago, Dallas ve Richmond Fed'in açıklayacağı bölgesel imalat endeksleri yer alıyor.

ARA REKLAM ALANI

Makro veri tarafında; ABD'de dayanıklı mal siparişlerinin tutarı Nisan'da aylık bazda yüzde 0,8 azalış ile beklentilerinin aksine yüzde 0,7 arttı. Dayanıklı mallara yönelik siparişler Mart'ta yüzde 0,8 artışla 282,2 milyar dolara yükselmişti. Ulaşım hariç siparişler bu dönemde yüzde 0,4 artarken, savunma hariç siparişler neredeyse değişmedi. Tüketici enflasyon beklentisi 1 yıl için %3,5 seviyesinden %3,4 olan beklentinin altında %3,3 olarak kayda geçerken, 5-10 yıllık uzun vade enflasyon beklentisi ise %3,1 seviyesinde sabit kalması beklenirken %3 seviyesinde gerçekleşti.

Tahvil piyasalarında sakin seyir hakimdi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,95'e hafif yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,46 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 11,93 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününü pozitif seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,70 artışla 5.304,72, Dow Jones endeksi %0,01 artışla 39.069,59, Nasdaq endeksi ise %1,10 artışla 16.920,79 seviyesinden günü tamamladı.

Bloomberg’e konuşan AMB yönetim konseyi üyesi ve Bundesbank başkanı Joachim Nagel enflasyonun gelecek ay da yavaşlayacağını belirtirken gelecek ay ilk faiz indirimi olasılığının arttığını dile getirdi. Avrupa hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününde yatay negatif bir görünüm sergiledi. Dax endeksi %0,02 puan artışla 18,694,42, FTSE 100 %0,26 puan kayıpla 8.317,59, Euro Stoxx 50 endeksi %0,02 puan kayıpla 5.036,35 seviyesine gerilerken, CAC 40 endeksi de %0,09 değer kaybıyla seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, Çin'in sanayi karlarının artmasıyla birlikte alıcılı seyir izliyor. Pekin'in teşvik tedbirlerinin etkisini göstermeye başlaması ve Çin ürünlerine yönelik dış talebin iyileşmesiyle Çin'de sanayi sektörü karları Nisan ayında bir önceki aya göre düşüş gösterse de yükseldi. Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı verilere göre, Çin'deki sanayi şirketlerinin karı Nisan ayında bir önceki yıla göre %4,0 artarken, Mart ayındaki %3,5'lik düşüşe kıyasla azaldı.

Resmi verilere göre, yılın ilk dört ayında sanayi karları bir önceki yıla göre %4,3 artarak 2023 yılının tamamı için kaydedilen %2,3'lük düşüşten daha güçlü bir artış gösterdi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda, kurumun ülkedeki enflasyonu %2'lik hedefine ulaştırmak için gerekli adımları atacağını yineledi. Ueda, kurumun gelecekte karşılaşabileceği zorluklara değinerek "nötr faiz oranını belirlemenin, her merkez bankası için zor olduğunu, ancak son otuz yılda kısa vadeli faiz oranlarının sıfıra yakın olduğu uzun dönem göz önüne alındığında Japonya için özellikle zor olduğunu belirtti.

Hong Kong piyasası %0,41, Shanghai endeksi %0,37, Kospi endeksi %0,47, Endonezya %0,02 ile pozitif seyir izlerken, Nifty 50 endeksi %0,03 ile yataya yakın satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde yatay negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD piyasaları Memorial Day günü nedeniyle kapalı olacak ve açıklanacak makro veri bulunmuyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın devamında Salı günü ABD tarafında Mayıs ayı Conf. Board Tüketici Güveni, Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi ve ilk çeyreğe ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri takip edilecek. Conf. Board Tüketici Güveninin Mayıs ayında 96,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan ayı verisi 97 seviyesinde gerçekleşmişti. Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi verisi Nisan ayında -14,5 değerini almıştı. Aynı gün Fed Üyesi Mester'in konuşması bulunuyor. Euro Bölgesinde ise AMB Üyesi Knot'un konuşması bulunuyor. Çarşamba günü ABD tarafında 1Ç’ye ilişkin GSYİH, Ticaret Dengesi, Bekleyen Konut Satışları ve Perakende Stoklar verileri takip edilecek. 1Ç’ye ilişkin GSYİH’nın %1,2 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri %1,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Nisan ayına ilişkin Ticaret Dengesi verisinin ise 91,4 mlr dolar açık yönünde gerçekleşmesi bekleniyor. Önceki veri 91,8 mlr dolar açık yönünde gerçekleşmişti. Aynı gün Fed Üyesi Williams ve Logan'ın konuşmaları bulunuyor. Cuma günü ise ABD tarafında Nisan ayına ilişkin Kişisel gelir ve harcamalar, PCE ve Mayıs ayına ilişkin MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. PCE verisinin Nisan ayında aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisinin ise Mayıs ayında 40,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri 37,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesinde ise Mayıs ayı TÜFE ve Çekirdek TÜFE verileri takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Çekirdek TÜFE’nin %2,8 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.