Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 21°C
Az Bulutlu
Mersin
21°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C
Sal 15°C

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar
REKLAM ALANI
8 Mayıs 2024 09:05
36
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, piyasalardaki iyimser görünümün devamlılığına ilişkin soru işaretlerine ek olarak, Fed cephesinden gelen söylemlerin etkisiyle karışık seyir izledi.

ARA REKLAM ALANI

Hisse piyasasındaki alımların dördüncü günde de devam etmesine karşın söz konusu eğilimin devamlılığının piyasa algısını ikiye böldüğü gözlemleniyor. Bank of America ve Citigroup tarafından geliştirilen contrarian sentiment göstergeleri, mevcut teknik seviyelerin hisse pozisyonunu artırmak için uygun olduğuna işaret ediyor. Goldman Sachs da piyasanın yönü farketmeksizin hisse pozisyonunu artırmaya odaklandığını açıkladı. S&P 500 endeksinin Mart ayından bu yana en uzun yükseliş döngüsünü kaydetmesine karşın, söz konusu rallinin sürdürüleceğini düşünmek için çok erken olduğuna yönelik görüşler de bulunuyor.

Fed cephesinden de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari yaptığı açıklamada, faiz oranlarının muhtemelen uzun bir süre mevcut seviyelerde tutulması gerektiğine inandığını söyledi ve enflasyonun yüzde 3'e yakın kalması halinde faiz artırımı ihtimalini göz ardı etmedi. Kashkari, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine doğru ilerlemeye başlaması halinde faiz oranlarında indirimler gerçekleşebilir ancak kendisi bunun en olası durum olmadığını söyledi. Kashkari, Fed'in Mart ayındaki toplantısında iki faiz indirimi planladığını ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Haziran ayında "nokta grafiğini" güncellediğinde yeniden değerlendireceğini söyledi.

Faiz patikasına ilişkin olarak ise Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti piyasalarda %49,7 oranında fiyatlanarak baskınlığını sürdürüyor. İkinci faiz indiriminin ise %36,9 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu çerçevede, para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizi %4,83 seviyesinde yatay seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi de %4,45 seviyesine düşüş gösterdi. VIX endeksi 0,13 puan düşüşle 29 Mart’tan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 13,23’e geriledi.

S&P 500 endeksi %0,13 artışla 5.187,70 seviyesine yükselirken, Dow Jones endeksi %0,08 değer kazancıyla 38.884,26 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise %0,10 düşüşle 16.332,55 seviyesinden günü tamamladı.

Hisseler özelinde Disney hissesi 1Ç24 cirosunun beklentinin hafif altında gerçekleşmesi nedeniyle %10’dan fazla değer kaybetti. Savunma sanayi teknolojileri şirketi olan Palantir’in hisseleri de beklenenden daha zayıf yılsonu öngörüleri sebebiyle %15 geriledi. Fitness şirketi olan Peloton’un hisseleri ise, şirketin özel sermaye şirketleri tarafından satın alınmasının gündemde olduğuna dair öne çıkan haberlerle %14 yükseldi.

Bilançolar cephesinde bugüne kadar S&P 500 şirketlerinin %85’i 1Ç24 karlarını açıkladı. Factset verilerine göre bu şirketlerin %80’inin karları beklentiyi aştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında ise genel olarak satıcılı seyir görülüyor. Ortadoğu’da devam eden jeopolitik çalkantılara ek olarak, ABD ve Çin arasında teknoloji cephesinde öne çıkan gerilim piyasalardaki görünümde etkili oluyor. ABD Ticaret Bakanlığı, şirketlerin Çinli telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Huawei Technologies'e göndermesine izin veren bazı lisansları iptal ettiğini söyledi. Bu hamle, Biden yönetimini Huawei'yi engellemek için daha sert adımlar atmaya çağıran Kongre'deki Cumhuriyetçilerin yoğun baskısının ardından geldi. Ayrıca Japonya’da da Nintendo’nun zayıf gelen bilançosunun ardından gözler Toyota’nın karına çevrildi. Bununla beraber zayıf yen konusunda BoJ Başkanı Ueda potansiyel bir politika hamlesi gelebileceği konusunda net duruş sergilerken, Maliye Bakanı Suzuki de hükümetin gereken tüm önlemleri alacağı konusundaki demeçleri de piyasalardaki realizasyonlarda belirleyici olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Bu çerçevede Nikkei endeksinde kayıplar %1’i aşarken, Shangai endeksi %0,41 düşüş kaydediyor. Hang Seng endeksi de %0,20 ekside. IDX Composite endeksi %0,52 gerilerken, Nifty 50 endeksi %0,37 geriliyor.

ABD vadelilerinde de yatay negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve toptan ticari satışlar verilerine ek olarak, toptan stoklar verisinin revizyonu takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 26 Nisan haftasına ilişkin haftalık mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %2,3 düşüş kaydetmişti. Toptan ticari satışlar Mart ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi aylık bazda %0,9 artış olarak şekillenirken, öncü olarak %0,4 düşüş olarak gerçekleşen toptan stoklar verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. 4 Mayıs haftasına ilişkin verisinin 214k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Çin’de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Nisan ayında ihracat ve ithalatların yıllık bazda sırasıyla %1,5 ve %4,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Bu çerçevede dış ticaret dengesinin 80,53 mlr dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Cuma günü de ABD’de Michigan tüketici güveni Mayıs ayı öncü verisinin aylık bazda 1 puan düşüşle 76,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da hanehalkı harcamaları, cari denge ve dış ticaret dengesi verileri izlenecek. Hanehalkı harcamaları Mart ayı verisinin yıllık bazda %2,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Cari denge cephesinde Mart ayı verisinin 3,45 trl yen fazla vermesi bekleniyor. Dış dengenin de 549,6 mlr yen fazla olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Çin’de de 1Ç23 dönemine ilişkin cari denge verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 4Ç23 dönemine ilişkin veri 56,2 mlr dolar olarak gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.