Dolar 34,5714
Euro 36,2295
Altın 2.995,28
BİST 9.377,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 17°C
Yağmurlu
Mersin
17°C
Yağmurlu
Cum 21°C
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi
REKLAM ALANI
22 Nisan 2024 10:55
42
A+
A-

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

ARA REKLAM ALANI

Geçen hafta uç risklerin realize olmadığı Orta Doğu'daki yüksek tansiyon bu sabah gündemde daha az yer alırken, beklentilerin üzerinde gelen ve oyun planını değiştiren ABD enflasyon verisi sonrasında Fed üyelerinin şahin açıklamalarının (FOMC'nin en güvercin üyelerinden Başkan Powell dahil) risk iştahını baskıladığını izledik. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri sırasıyla %2,8 ve %3,6 oranında düşüş kaydetti. Cuma günü, borsalara öncülük eden bazı teknoloji hisselerindeki sert (Nvida %10 geriledi) düşüş de önemliydi.  Bu hafta özellikle cuma günkü mart ayı PCE enflasyonu kritik öneme sahip. Perşembe günü ise ABD ilk çeyrek büyümesi var. Her iki verinin de yılın ilk aylarındaki güçlü ekonomik aktiviteye ve enflasyon baskısına işaret etmesi öngörülüyor. Ek olarak, salı günü ABD ve Avrupa'da ekonominin ikinci çeyreğine nasıl bir başlangıç yaptığına yönelik PMI verileri yakından izlenecek. Avrupa'da ekonomide iyileşme tahminlerinin ne ölçüde gerçekleşeceği ihracatçı şirketlerimiz için önemli. Öte yandan, geçen hafta dalgalı bir seyir izleyen Türkiye ETF'i ise yatay bir görüntüyle kapatarak pozitif ayrıştı. BIST100'deki haftalık kayıp ise %1,2 olurken, cuma günü Bankacılığın %5,1 prim yaptığı ortamda %1,8 gibi güçlü bir yükseliş yaşandı. Görece yüksek faiz ortamı, sönük geçen bilanço dönemine karşın risk primimizde iyileşmeye katkı sağlayan ekonomik uygulamalar, Borsa İstanbul'un dirençli kalmasını sağlıyor. Yakından izlenen sermaye akımları verilerinde de yurtdışı yatırımcıların TL varlıklara ilgili duymaya devam ettiğini izliyoruz. Bu hikayenin borsayı biraz daha destekleyebileceğini ve BIST100'ün bu hafta psikolojik 10bin seviyesinin üzerini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Perşembe günkü TCBM faiz kararı bu haftanın öne çıkan gelişmesi. Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 24 Nisan'da Türkiye paneli düzenleyecek. Bugün ise nisan ayı tüketici güveni verisi izlenecek. Son olarak bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, küresel borsalarda alıcılı bir görüntü var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,8 civarında yükselişte. ABD vadelileri de %0,2- %0,5 primli seyrediyor. BIST100 endeksinin de güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

TCMB tarafından nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı.

  • Katılımcıların, bu yıl sonu TÜFE beklentisini, %44,19 seviyesinden %44,16'ya hafif aşağı yönlü revize ederek yataya yakın sürdürdüğü görülürken, 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisini ise %36,70'ten %35,17 seviyesine aşağı yönlü revize ettiği gözlendi ve böylece 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi son dokuz ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Orta vadeli TÜFE beklentilerinden 24 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisinin ise %22,67'den %22,05 seviyesine kısmi aşağı yönlü revize edildiği ve son dokuz ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte.
  • Ayrıca politika faizinin TCMB'nin bu haftaki toplantısında %50 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, 3 ay sonrasında da ortalamada %50 seviyesinde sabit bırakılması bekleniyor. 12 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisi ise ortalamada %36,96'dan %38,18 seviyesine kısmi yükselirken, 24 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisinin ise %24,43'ten %24,98 seviyesine hafif yükseldiği gözlenmekte.
  • Katılımcıların USD/TL döviz kuru beklentilerinde ise cari yıl sonuna ilişkin beklentileri 40,43'ten 40,01 seviyesine kısmi gerilerken, 12 ay sonrasına ilişkin beklentileri ise 42,79'dan 42,47 seviyesine kısmi geriledi. 
  • Piyasa katılımcılarının bu yıl sonu ve gelecek yıl sonu için büyüme beklentilerinde hafif aşağı yönlü revizelerle yataya yakın seyir gözlendi. Katılımcıların 2024 yılı GSYH büyüme beklentisi %3,32'den %3,29 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilirken, 2025 yılı büyüme beklentisi ise %3,78'den %3,71 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.
  • Cari açık beklentisi bu yıl sonu için 33,3 milyar USD'den 32,1 milyar USD'ye hafif aşağı yönlü revize edilirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisi ise 31,8 milyar USD'den 30,7 milyar USD'ye hafif aşağı yönlü revize edildi.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan nisan ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri yarın takip edilecek. Diğer yandan, çarşamba günü üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi izlenecek. Bunun yanında, perşembe günü bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi takip edilecek. Ayrıca perşembe günü Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü verileri açıklanacak. Öte yandan, perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Cuma günü ayrıca, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör mart ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar mart ayı verileri takip edilecek. Cuma günü bunun yanında nisan ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi nihai verisi takip edilecek. Ayrıca konut piyasası verilerinden, yarın mart ayı yeni konut satışları ve perşembe günü satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren mart ayı bekleyen konut satışları verileri takip edilecek.
  • Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren nisan ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri yarın takip edilecek. Ayrıca bugün Euro Bölgesi'nde nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Bunun yanında, Almanya'da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan mayıs ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi perşembe günü takip edilecek. Öte yandan, Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi nisan ayı verisi çarşamba günü açıklanacak. 
  • Asya tarafında ise, cuma günü Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) toplantısı takip edilecek. BOJ, mart ayındaki toplantısında talebe dayalı enflasyonu destekleyen verimli bir ücret döngüsünün oluşmasıyla istikrarlı %2'lik bir enflasyon hedefinin ufukta gözükmeye başladığını belirterek 2016'da başladığı negatif faiz politikasını sonlandırmıştı. Buna göre BOJ, politika faizini -%0,10 ile %0 aralığından %0 ile %0,10 aralığına yükselterek 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarında artışa gitmişti ve ultra gevşek para politikasına son vermişti. Ayrıca BOJ gerektiğinde tahvil alım satımı yoluyla uzun vadeli faiz oranlarını hedeflemek amacıyla kullandığı 10 yıllık Japon devlet tahvillerine yönelik getiri eğrisi kontrol rejiminin de sonlandırıldığını bildirmişti, öte yandan ihtiyaç olması halinde uzun vadeli devlet tahvili alımına devam edebileceğini belirtmişti. BOJ'un bu haftaki toplantısında faizleri sabit tutması beklenirken, gelecek dönemde para politikasına ve olası faiz artırımlarına yönelik değerlendirmeleri dikkatle takip edilecek.

Yurt içinde ise, bugün nisan ayı tüketici güven endeksi ve mart ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), çarşamba günü nisan ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri, şubat ayı konut fiyat endeksi ve kısa vadeli dış borç istatistikleri ve perşembe günü şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB'nin PPK toplantısı izlenecek.

  • Mart ayı tüketici güven endeksi verisi mevsim etkilerinden arındırılmış olarak 79,3'ten 79,4 seviyesine hafif yükselmişti. 
  • Sektörel güven endeksleri mart ayında karışık bir görünüm sunmuştu. Buna göre, mart ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi ve reel kesim güven endeksi %1,5 oranında artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1 oranında ve inşaat sektörü güven endeksi %3,6 oranında gerilemişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı mart ayında 0,2 puanlık artışla %77,2 seviyesine yükselmişti ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti, bununla birlikte 2023 yılı ortalamasının ve tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmüştü.
  • Konut fiyat endeksinin aylık artış hızı ocakta %1,16'dan %2,30 seviyesine yükselerek son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilirken, yıllık artış hızı ise %75,5'ten %68 seviyesine gerileyerek 2022 yılının Eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü ve Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %1,4 oranında sınırlı artmıştı.
  • TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini 500 baz puanlık artışla %45'ten %50 seviyesine yükseltmişti. Ayrıca TCMB, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, gecelik vadede borçlanma ve borç verme faiz oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verildiğini bildirmişti. Bu kapsamda, gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranları sırası ile %47 ve %53 seviyelerinde belirlenmişti ve böylece gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranları arasındaki fark 600 baz puana yükselmişti. Piyasa beklentilerine bakıldığında ise, katılımcıların büyük kısmının politika faizi medyan tahmininin %45 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştuğu gözlenirken, buna karşın sınırlı sayıda katılımcının ise 250 baz puanlık ve 500 baz puanlık artış bekledikleri görülmekteydi. Bu çerçevede TCMB'nin, piyasa beklentilerinin ötesinde şahin duruş sergilediği gözlenmekteydi. Banka'nın bu haftaki toplantısında ise politika faizini %50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Şirket haberleri

Ekos Teknoloji ve Elektrik (EKOS, Sınırlı Pozitif): Şirket İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (AYEDAŞ) tarafından düzenlenen "Gazlı Hücre&Köşk Standart Alımı İşi" ihalesinde 2,15mn USD bedelle en avantajlı teklifi sunarak ihalede 1. sırada yer aldığı 04.04.2024 tarihli duyuruda KAP'ta açıklanmıştı. İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (AYEDAŞ) ile ilgili alım sözleşmesi imzalanmıştır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Şirket arasında imzalanan protokol çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen Hatay Antakya 8. Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi 15.04.2024 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 1.795mn TL + KDV'dir.

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 24 Kasım 2021 tarihinde açıkladığı Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında; katma değeri yüksek kimyasal ürünler üretmek ve Kapsam 3 emisyonlarının azaltılmasını sağlamak amacıyla toplam 256mn USD bedelindeki "İzmit ve İzmir Rafinerisi Propilen Splitter Projesi" ile "İzmir Rafinerisi Propan Propilen Depolama ve Satış Sistemi Tesisi Projesi" yatırımlarının yapılmasına karar verilmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Sınırlı Pozitif): Türk Telekom olarak Grubu yatırımlarının, stratejik girişimlerinin ve büyüme planlarının finansmanı amacıyla, Credendo (Belçikalı ihracat kredi kuruluşu) sigortası kapsamında, Şirket ile Citibank (Orijinal Kreditör ve Aracı Banka) arasında 120,6mn USD tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredinin nihai vadesi Ocak 2034, ortalama vadesi 4,2 yıl, sigorta primi ve diğer peşin maliyetler dâhil toplam maliyeti ise yıllık term SOFR + %2,97'dir.

Diğer haberleri

Çelebi Hava Servisi (CLEBI): Şirket'in Endonezya Cumhuriyeti'nde mukim %99,0 oranında iştiraki bulunduğu, 650mn Endonezya Rupisi ödenmiş sermayeli bağlı ortaklığı PT. Prathita Titiannusantara'nın (''PTN'') hem yasal mevzuat gereği asgari sermayesi korumak hem de stratejik büyüme planları doğrultusunda yapacağı yatırımların ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, ilk etapta 9.350mn Endonezya Rupisi tutarındaki öz kaynağın Endonezya'da tabi olunan yasal mevzuat dahilinde sermaye artışı yapılmak suretiyle yapılmasına karar vermiş olup, Şirket tarafından sahip olunan %99 nispetindeki ortaklık payı doğrultusunda 9.256,5mn Endonezya Rupisi (yaklaşık 570bin USD) 19.04.2024 tarihinde ödenmiştir.

Desa Deri (DESA): Antalya Alanya'da "Desa Deri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Alanya Akdeniz Park Alışveriş Merkezi Desa Samsonite Şubesi" unvanlı olmak üzere 1 yeni mağaza fiilen açılmıştır. Yeni Desa Samsonıte mağazası 58 metrekaredir.

Kalekim (KLKIM): 18 Aralık 2023 tarihli özel durum açıklamasında belirtildiği üzere Rekabet Kurumu Kurulu'nun, sermayesinin %75'ine sahip olduğu bağlı ortaklığı Kalekim Lyksor Kimya hakkında Rekabet ihlali olup olmadığına yönelik soruşturma başlattığı bildirilmiştir. Söz konusu soruşturma halen devam etmektedir. Bu aşamada, Kalekim Lyksor Kimya'ya yargı yolu açık olmak üzere 2,7mn TL idari para cezası verilmesine karar verilmiştir. Rekabet Kurulu tarafından Kalekim Lyksor Kimya'ya yönlendirilen idari para cezası için %25 erken ödeme indiriminden yararlanılıp 2mn yasal süresi içinde ödenecek ve belirtilen hususa dair gerekçeli kararın şirkete tebliğ edilmesinin ardından mevcut yasal haklar değerlendirilecektir.

Konfurt Gıda (KNFRT): Şirket'e ait Denizli'de bulunan konsantre meyve ve sebze suyu imalatı fabrikasının bulunduğu 48,5bin m2 alan taşınmazın, Fabrika'da yer alan tüm taşınırların ve istihdamı sağlanan personel ile birlikte Döhler Gıda Sanayi Anonim Şirketi'ne ("Döhler Gıda") satılmasına karar verilmişti. Bu kapsamda; 19 Nisan 2024 tarihinde söz konusu satış işlemine ilişkin olarak Şirket ile Döhler Gıda arasında sözleşme imzalanarak devir süreci başlatılmıştır.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.