Haftalık fon analizi
Geçtiğimiz hafta açıklanan verilerde işsizlik oranı 1 baz puan azalarak %9,4 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomik güven endeksi Şubat’ta 99 iken, Mart ayında 1 puan artarak 100’e yükseldi. Bu endeks 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği göstermekte.
Geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %14 artarak 21,8 milyar dolar, ithalat ise %9,2 azalarak 27,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Türkiye brüt dış borç stoku 500 milyar doları olarak gerçekleşirken milli gelire oranı ise %45 olmuştur.
BDDK tarafından açıklanan verilere göre bankacılık sektörü net karı 2023 yılında 603,6 milyar TL seviyesinden gerçekleşmiştir. 2022 yılında 431,6 milyar TL net kar açıklamıştı. Aktif büyüklüğü 23 trilyon 519 milyar 337 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Aktif toplamı 2022’ye kıyasla 9 trilyon 171 milyar 947 milyon lira artış kaydederken, bunun oransal karşılığı %63,9 olmuştur. Krediler 2022 sonuna göre %54 artarak 11 trilyon 677 milyar 135 milyon liraya, menkul değerler toplamı da %67,4 yükselerek 3 trilyon 969 milyar 830 milyon liraya çıktı. Kredilerin takibe dönüşüm oranı da %1,6 seviyesinde gerçekleşti. Mevduat, 2022 sonuna göre yüzde 67,6 artarak 14 trilyon 851 milyar 970 milyon liraya yükseldi.
22 Mart ile biten haftada yurtdışı yerleşik yatırımcıların portföyüne baktığımızda ise piyasa ve kurt hareketlerinden arındırılmış olarak hisse senetlerinde 428,8 milyon dolar alım yaparken, DİBS (ters repo dahil) 112,7 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiler. Beş haftalık satışın ardından yabancılar 8 Aralık haftasından şimdiye en agresif hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Bu alımların devamını bekliyoruz. Tahvil satışı ise dördüncü haftada da sürüyor.
Geçtiğimiz hafta küresel tarafta büyüme rakamları ve kişisel tüketim harcamaları ön plana çıktı. ABD ekonomisi, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde beklenti olan %3,2’nin üzerinde %3,4 büyüdü. Ülke ekonomisi, 2023 yılının tamamında ise %2,5 büyürken kaydetti (2022'de %1,9 büyüme kaydetmişti). ABD tarafında açıklanan diğer bir önemli veri ise FED’in enflasyonu izlemek için takip ettiği PCE verisi oldu. Çekirdek PCE Şubat ayında beklentilere paralel olarak geçen yılın aynı ayına göre %2,8 artış gösterdi. Aylık bazda fiyat artışı beklentiye paralel olarak %0,3 olarak gerçekleşti. Haziran ayında bir faiz indirimini prematüre görüyoruz.
ABD’de Michigan tüketici güven endeksi, Mart’ta aylık 2,5 puan yükselerek 79,4'e çıktı. İşsizlik başvuruları ise 23 Mart ile biten haftada önceki haftaya göre 2 bin kişi azalarak 210 bine geriledi. ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, Şubat ayında aylık %1,6 artarak 75,6'ya yükseldi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun kademeli olarak yavaşlamasını beklediğini belirtirken faiz oranlarında erken indirimin ekonomide tahribatının daha yüksek olabileceğini ifade ederek bu sene yalnızca bir faiz indirimi beklediğini dile getirdi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise Fed projeksiyonlarıyla paralel olarak bu sene 3 faiz indirimi beklediğini söyledi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook, Fed’in ekonominin bazı kesimlerinde enflasyonun yavaşlaması için daha fazla zaman tanımak amacıyla faiz oranlarını düşürürken temkinli bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini belirtti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Chris Waller, son ekonomik verilerin faiz indirimlerini ertelemeyi veya indirim sayısını azaltmayı gerektirdiğini ifade etti.
Avrupa tarafında ise İngiltere ekonomisi, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde %0,1 daralırken dördüncü çeyrekte %0,3 daraldı. Böylece İngiliz ekonomisinin geçen yılın ikinci yarısında teknik resesyon yaşadığı teyit edilmiş oldu. Hem İngiltere merkez bankası hem de AMB’nin FED’e kıyasla daha önden yüklemeli ve daha fazla adet faiz artırımı yapmasını bekleriz.
Bugün yurtiçinde İSO İmalat Sektörü PMI verilerini izliyor olacağız. Salı günü otomotiv satışları, dış ticaret dengesi öncü verilerini, çarşamba günü ise haftanın en önemli verisi olan tüketici fiyat endeksini takip ediyor olacağız. Aylık TÜFE’de beklenti %3,60, yıllık bazda ise %69,2 gelmesi bekleniyor. Perşembe günü ise TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ve TCMB, "Aylık Fiyat Gelişmeleri" ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak. Cuma günü Hazine nakit dengesi, faiz dışı denge ve BIST’te yabancıların net pay işlemleriyle haftayı bitireceğiz.
Yurtdışında ABD tarafında Salı günü JOLTS verisi önemle takip edilirken, yine FED yetkililerinin açıklamaları piyasanın yönünde belirleyici olacak. Euro bölgesinde ise Avrupa Merkez Bankası (ECB), 7 Mart tarihli toplantı tutanaklarını
açıklayacak. Küresel tarafta en önemli veri ise Cuma bizim saatimizle 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacak. Mart ayında ABD’nin 205 bin istihdam yaratmış olması bekleniyor. Bu veri güçlü gelse de piyasanın çok olumsuz tepki vermesini beklemeyiz. Zira Powell güçlü istihdamın tek başına faiz indirimlerini engellemekte yeterli olmayacağını söyleyerek bu verinin etkisini güçsüzleştirmişti.
Kaynak A1 Portföy
Hibya Haber Ajansı