Avrupa Parlamentosu üyeleri Rusya’dan rüşvet almakla suçlanıyor
Haberin ardından Çek hükümeti, yaklaşan AB seçimlerinde kamuoyunu Rusya lehine etkilemek için Moskova tarafından finanse edilen bir etki kampanyası yürütmekle suçlanan Avrupa'nın Sesi'ne karşı yaptırım kararı aldı.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo'ya göre bu durum Belçika ve Çek istihbaratının karşı casusluk faaliyetleriyle ortaya çıkarıldı.
Çek medyasının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre Almanya, Fransa, Polonya, Belçika, Hollanda ve Macaristan olmak üzere altı ülkeden AP milletvekillerine de aynı amaçla ödeme yapıldı. Paranın Avrupa'nın Sesi aracılığıyla aktarıldığı iddia ediliyor.
Politico'ya göre De Croo, Perşembe günü Belçika parlamentosunda yapılan bir tartışma sırasında isim vermeden "Rusya'nın burada Rus propagandasını yaymak için milletvekilleriyle temasa geçtiği ve onlara para ödediği ortaya çıktı" dedi.
Söz konusu ülkelerin bazılarında, hangi milletvekillerinin seçildiğine dair medyada haberler yer almakta. Örneğin Der Spiegel, aşırı sağcı AFD'den bir Alman parlamenterden bahsediyor.
Avrupa Parlamentosu'ndaki çeşitli siyasi gruplar soruşturma açılması çağrısında bulundu. Sosyalist AP üyesi Heléne Fritzon, S&D grubunun Başkan'a, suçlanan siyasetçilerin soruşturma açılıncaya kadar görevden uzaklaştırılması talebini ilettiğini söyledi.
Fritzon, "Bu tamamen kabul edilemez bir durum ve hızlı bir şekilde harekete geçerek kim ya da hangi parti ve siyasetçilerin bu işe karıştığını ortaya çıkarmamız gerekiyor" dedi.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourová Politico'ya yaptığı açıklamada bunun "şüphelendiğimiz şeyi" doğruladığını belirterek "Kremlin gizli nüfuz satın almak için şaibeli sahte medyayı kullanıyor" dedi.
Bu bilgi, Katar'ın AB Parlamentosu ile yakından bağlantılı bazı kişilerden nüfuz satın almaya çalışmakla suçlandığı Qatargate rüşvet skandalından bir yıl sonra geldi.
Hibya Haber Ajansı