Dolar 35,2189
Euro 36,8406
Altın 2.979,37
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 14°C
Yağmurlu
Mersin
14°C
Yağmurlu
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C

19 Temmuz 2 kademe?

19 Temmuz 2 kademe?
REKLAM ALANI
6 Mayıs 2024 08:34
49
A+
A-

Geçen hafta yurtdışı piyasalar olumlu bir sonuçla bitirmek için haftanın son gününü beklemek zorunda kaldı. Piyasalar Jerome Powell'ın konuşmasını heyecanla bekliyordu ama o gönülsüz bir konuşmayla yetindi. Aslında Fed Başkanı enflasyona ve başlangıçta faiz indirimine izin vermeyecek kadar dirençli olan istihdam piyasasına odaklanıyordu. Neyse ki, ABD'de istihdam yaratmaya ilişkin en son veriler 240 bine karşılık 175 bin ile beklentilerin altında geldi. Daha da iyisi, ücretler de +%4,0'lık bir tahmine karşın yıllık +%3,9 oranında beklenenden daha az arttı. Endekslerin yükselmesi ve tahvil getirilerinin düşmesi için gereken tek şey buydu. Çünkü; Yatırımcıların gözünde, eğer istihdam azalırsa, ABD merkez bankasının kısıtlayıcı bir para politikasını sürdürmek için hiçbir nedeni kalmayacak.

ABD 10 yıllık endeksi şu anda %4,42/33 civarında izlenecek önemli bir destek bölgesine dokunma mesafesinde. ABD'de hafta boyunca yayınlanan bazı göstergeler büyümenin biraz zorlandığını gösteriyor.

ARA REKLAM ALANI

Avrupa'da, Nisan ayı enflasyonuna ilişkin ilk tahmin ilgi odağı oldu: Beklenenden biraz daha güçlü ancak bu, ECB'nin Haziran ayında faiz indirimine ilişkin beklentileri sorgulamaya yol açmadı. ECB üyelerinden Yannis Stournaras, beklenenden daha güçlü ekonomik büyümenin enflasyonu desteklemesi nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın bu yıl faiz oranlarını yalnızca üç kez düşürmesinin "büyük olasılıkla" olduğunu söyledi. Ekonomik büyümenin bu hızı devam ederse, tüketici fiyat artışının Mart tahminimizin biraz üzerinde olması muhtemeldir, ancak bu, 2025 ortasındaki %2 hedefini tehlikeye atmaz" diye ekledi.

Petrol fiyatları bu hafta geriye doğru bir adım atarak önemli bir düşüş kaydetti. Jeopolitik sürtüşmeye bağlı risk primi Gazze'de ateşkes umutlarıyla birlikte azalıyor. Buna ek olarak, ABD'deki haftalık stoklara ilişkin son veriler de trendi açıkça destekledi; stoklar 7,3 milyon varil artarken beklenti 2,3 milyon varil daralmaydı. Kuzey Denizi Brent'i varil başına yaklaşık 84 dolardan ,ABD WTI varil başına 79 dolardan işlem görüyor. Bu fiyat zayıflığı, OPEC+'yı üretim kotalarını Haziran ayının ötesine uzatmaya sevk etmelidir.

Altın ikinci haftayı da düşüşle 2300 USD seviyesinde sürdürüyor. Kısa vadeli fiyat zayıflığı, altın metali istiflemeye devam eden merkez bankalarının iştahını maskeliyor. Dünya Altın Konseyi son raporunda merkez bankalarının ilk çeyrekte rezervlerine 290 ton altın eklediğini açıkladı.

Yurtdışı veri tablosuna baktığımızda; Salı günü Avustralya'nın RBA'sı ve Perşembe günü İngiltere'nin BoE'si faiz kararlarını açıklayacak. ABD'de istatistik cephesinde göreceli bir durgunluk yaşanacak.

Yurtiçinde ise; Rasyonel politikalara dönüş sonucunda S&P'nin Aralık ayındaki gözden geçirmede not görünümünün pozitife çevirmesini görmüştük. Yerel seçim sonrasında para, maliye ve gelirler politikalarının iyileşmeye işaret eden S&P Global, şimdi de Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti, görünümünü "pozitif" olarak korudu. Öncesinde ise Moody's görünüm iyileştirmesi, sonra Fitch not artışı gelmişti.

Yatırım yapılabilir seviyeye çıkmak için S&P ve Fitch'te 4, Moody's'de 6 not artışına daha ihtiyacımız var. Yabancı fonların gelebilmesi için mevzuatları gereği yatırım yapılabilir sınıfa geçmeliyiz. Şimdi 19 Temmuz’da Moody’s'in değerlendirmesinde iki kademe artış beklentisine girebiliriz.

Manşette öne çıkanlar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu beklentiler doğrultusunda bir kademe yükseltti. S&P Global'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kredi notu "B"den "B+"ya çıkarıldı. Kredi notunun görünümü "pozitif" olarak devam edecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla topyekun mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, enflasyonun gelecek yıl daha da düşeceğini, 2026 yılında ise tek haneye ulaşılacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından "Programımızın olumlu sonuçları kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına yansıyor. S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi. Güçlendirerek uygulamaya devam ettiğimiz programımızla ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız" açıklamasını yaptı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, S&P’nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Gelen ve ufuktaki artışlar piyasa motivasyonuna ve Türkiye’ye bakış açısına büyük katkı verecek. Not artışlarında ihtiyacımız olan yeni mesafeleri almak için uyguladığımız ekonomi programını istikrarla sürdürmemiz çok önemli” ifadelerini kullandı.

Chery Grubu Başkanı Yin Tongyue, Avrupa pazarında bir yavaşlama söz konusu olduğunu belirterek, “Yatırım için Türkiye’de bakanlıklarla sürekli temas halindeyiz ve belirli başlı çözümler bulacağımıza eminiz” dedi.

IMF’nin ardından, Dünya Bankası’ndan da Türkiye’nin uyguladığı programa destek açıklaması geldi. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, makroekonomik istikrarı sağlamaya yönelik programda “adım adım gidilmesi” tercihinin doğru olduğu görüşünü dile getirdi.

Akaryakıt satışında yeni bir döneme geçiliyor. Benzin ve motorin satışında farklılaştırılmış olsun ya da olmasın aynı tür tüm akaryakıtlar için aynı fiyat uygulanacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karar, 15 Mayıs’ta yürürlüğe girecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Hedefimiz ülkemizin üretim kabiliyetlerine her geçen gün yenisini ekleyerek daha üst sıralarda yer almak. Avrupa’da 2030 yılına dek oluşacak 400 GW ilave güneş paneli talebini karşılayabilecek bölgedeki tek ülke Türkiye’dir. 2035 yılına dek, ülkemizde 53 GW kapasiteye çıkarmayı hedeflediğimiz güneş santrallerinde yerli üretim güneş panellerimizin kullanılmasını sağlayacağız.” dedi.

Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius,"Temmuz'da faiz indirimi, bizim görüşümüze göre hala daha olası" dedi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, ABD’de enflasyonun muhtemelen "bir süre daha yüksek kalacağını" açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Yellen gazetecilere verdiği demeçte, "Müdahale edip etmedikleri konusunda yorum yapmayacağım. Bunun bir söylenti olduğunu düşünüyorum" dedi. Yine de yenin "nispeten kısa bir süre içinde epeyce hareket ettiğini" söyleyen Yellen, "bu müdahalelerin nadir olmasını ve istişarenin gerçekleşmesini beklerdik" diye konuştu.

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, hizmet enflasyonunun nihayet gevşemeye başlamasıyla birlikte Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalinin güçlendiğini söyledi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.